Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

Πρωτοποριακό πρόγραμμα «Κυψέλη» για την προσχολική αγωγή

2

Πλαίσιο για την καθημερινή λειτουργία των βρεφικών, παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών όλης της χώρας θεσπίζεται για πρώτη φορά.

 

Έως σήμερα το βάρος έπεφτε στις κτιριακές προδιαγραφές και στη στελέχωση των σταθμών. Με τη πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για τα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Δόμνας Μιχαηλίδου, το Κράτος αναδεικνύει και τη σημασία και κρισιμότητα του περιεχομένου της προσχολικής αγωγής. Τη σημασία δηλαδή του παιχνιδιού, της μουσικής, της αφήγησης, της επαφής με τη φύση και την τεχνολογία, των δραστηριοτήτων ανάπτυξης του λόγου και της φαντασίας.

 

Για το σκοπό αυτό συστάθηκε ομάδα εργασίας από ειδικούς οι οποίοι σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα της ΔιαΝΕΟσις, κατέθεσαν την πρότασή τους για την εισαγωγή του Προγράμματος «Κυψέλη».

 

Το πρόγραμμα «Κυψέλη», έχει ως στόχο τη θέσπιση ενός ενιαίου καθημερινού προγράμματος που μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων (δομημένο και μη παιχνίδι, επαφή με τη φύση, αφήγηση, μουσική, τεχνολογία) θα προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να αναπτύξουν στο μέγιστο βαθμό όλες τις δεξιότητες τους και θα εξασφαλίζει την ενεργή συμμετοχή των γονέων. 

 

Παράλληλα, καθιερώνει την τακτική παρακολούθηση όλων των παιδιών για πρώιμη ανίχνευση τυχόν μαθησιακών δυσκολιών, αναπηριών ή άλλων διαταραχών και παραπομπή τους σε ειδικούς.

 

Πηγές του υπουργείου τονίζουν ότι δεν πρόκειται για μία απλή μεταρρύθμιση, αλλά για μία προοδευτική πολιτική με τεράστιο όφελος για το αύριο της χώρας μας και σημαντικό κοινωνικό πρόσημο, καθώς για πρώτη φορά όλα τα παιδιά θα έχουν ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτου κοινωνικού ή οικονομικού πλαισίου των γονιών τους.

 

Το νέο πλαίσιο για την προσχολική αγωγή των παιδιών 0-4 ετών στην Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση στο www.paidi.gov.gr.

Πηγη: www.in.gr

f t g m

Τα τελευταία νέα