Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Χρονολογικη Σειρα

Όταν η ΟΙΕΛΕ τιμούσε τον Μίκη…

2Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες, ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, που με τις νότες του συνόδεψε συγκλονιστικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και έντυσε αγώνες του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος.

 

Δεν είναι δική μας αποστολή να μιλήσουμε για τη ζωή και το έργο του Μίκη. Θα το πράξουν άλλοι, πολύ καλύτερα από εμάς. Η σημερινή τραγική είδηση όμως μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε και πάλι μια από τις σπουδαιότερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ομοσπονδία, τη συναυλία στο Παλλάς το 1999 προς τιμήν του. Η συναυλία αυτή έγινε στο πλαίσιο Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: «Η μη κρατική εκπαίδευση στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», με τη συμμετοχή ευρωπαίων εκπαιδευτικών που διοργάνωσε η ΟΙΕΛΕ με πρωτοβουλία του Προέδρου της Μ. Κουρουτού σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Το Συνέδριο έλαβε χώρα στις 19-21 Μαρτίου στην Αθήνα.

 

Αντιγράφουμε από το αφιέρωμα «60 χρόνια ΟΙΕΛΕ»  για το έτος 1999 που χρησιμοποίησε ως πηγές τον «Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό» και τα ΜΜΕ της εποχής:

 

 

 

«Στις 20 Μαρτίου, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου της ΟΙΕΛΕ, δόθηκε στο ΠΑΛΛΑΣ συναυλία αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, με πλήθος που είχε γεμίσει ασφυκτικά το θέατρο, ο συνάδελφος Μίλτος Καψάλης και ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης προλόγισαν την εκδήλωση και στη συνέχεια η αίθουσα του ΠΑΛΛΑΣ γέμισε από τις μελωδίες και τα τραγούδια του Μίκη και τις εκπληκτικές ερμηνείες της Μαρίας Φαραντούρη, του Κώστα Μακεδόνα, της Σωτηρίας Λεονάρδου και τη συγκινητική συμμετοχή της παιδικής χορωδίας της Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης. Όλα τα χρήματα από την εκδήλωση διατέθηκαν για τις ανάγκες του Συλλόγου Παιδιών με Καρκίνο «Η φλόγα».

 

 

 

Στο βίντεο που ακολουθεί περιλαμβάνονται πληροφορίες για την εκδήλωση και το διαφημιστικό σποτ της συναυλίας.

 

 

 

 

 

 

 

Το έργο του Μίκη μιλά πιο δυνατά από τα λόγια. Η μουσική του θα ζει στους αιώνες, απεικονίζοντας καλύτερα από οτιδήποτε άλλο την Ελλάδα της ανέχειας, της καταπίεσης, των πολιτικών διωγμών και των αγώνων που και ο ίδιος ενέπνευσε για εθνική ανεξαρτησία, περισσότερη δημοκρατία και ελευθερία.

f t g m

Τα τελευταία νέα