Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

com_contact_contacts

Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ): διεθνές ερευνητικό και εκπαιδευτικό υλικό και ελληνικά ψηφιακά συγγράμματα

Τo Εθνικό

Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ)

Έχοντας διανύσει μια μακρόχρονη πορεία, το Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΠΣΕΤ) προσφέρει σήμερα ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον με δυνατότητες αναζήτησης και πρόσβασης σε πλούσιο επιστημονικό περιεχόμενο, υπηρεσίες πληροφόρησης για τη σύγχρονη ερευνητική δραστηριότητα και πλήθος από άλλες υπηρεσίες στην επιστημονική, εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα της χώρας.

Εθνικό •  Το έργο αποτελεί τον άξονα ανάπτυξης των υποδομών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Eντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή Σύγκλιση" του ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αναβάθμιση των εθνικών ηλεκτρονικών υποδομών έρευνας (research e-infrastructure).

Πληροφοριακό Σύστημα • Στην καρδιά της αναπτυξιακής πορείας του ΕΠΣΕΤ βρίσκεται η διαπίστωση ότι η ψηφιακή πληροφορία και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτή αποτελούν ζωτικό στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας, πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας, αλλά και στοιχείο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.  Έτσι, η τεκμηρίωση, η διαχείριση και η διάδοση της πληροφορίας, με τρόπο που προάγει την έρευνα, την καινοτομία και τον πολιτισμό, αποτελούν πρωταρχική μέριμνα του έργου.

 

Έρευνας και Τεχνολογίας • Σε μια εποχή που η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αξιόπιστο, ποιοτικό ψηφιακό περιεχόμενο γίνεται ολοένα και πιο αναγκαία προϋπόθεση για τη συλλογική πρόοδο, στο ΕΠΣΕΤ μάς απασχολούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη διάθεση περιεχομένου επιστήμης και τεχνολογίας ως δημόσιο αγαθό, αλλά και τη μακροχρόνια διατήρησή του μέσα από εξελιγμένα πληροφοριακά συστήματα. Πρόσφατα, η προσοχή έχει στραφεί σε θέματα που αφορούν την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της σύγχρονης έρευνας, την κοινωνική συνεργασία και την επιστημονική δικτύωση. Στόχος είναι η παραγωγή διαδικτυακού περιεχομένου από τους ίδιους τους χρήστες του, και η επαναχρησιμοποίηση του στην έρευνα και την εκπαίδευση.

 

Σήμερα, ο δικτυακός τόπος του ΕΠΣΕΤ (www.epset.gr) αποτελεί την κεντρική πύλη εισόδου σε μια ερευνητική υποδομή εθνικής κλίμακας που δίνει ελεύθερη πρόσβαση σε πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο για την έρευνα, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό στην Ελλάδα. Συμβαδίζοντας με τις διεθνείς τάσεις και με συνέπεια στις αρχές που διασφαλίζουν την ανοικτή πρόσβαση στη γνώση, οι υποδομές και τα πληροφοριακά συστήματα στο ΕΠΣΕΤ αναπτύσσονται συνεχώς και εμπλουτίζονται τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε λειτουργικότητα.

Μέσα από τα Ηλεκτρονικά Αποθετήρια που έχουν δημιουργηθεί από το λογισμικό περιβάλλον του ΕΚΤ, οι επισκέπτες αποκτούν ελεύθερη πρόσβαση σε πλούσιο αρχείο ερευνητικών δεδομένων και μεταδεδομένων, διδακτορικές διατριβές, βιβλία, μελέτες, επιστημονικές δημοσιεύσεις, εκπαιδευτικό υλικό, ανοικτό λογισμικό κ.ά. Πλοηγηθείτε σε εκατομμύρια ηλεκτρονικές σελίδες που εμπλουτίζονται συνεχώς με νέο επιστημονικό υλικό και οπτικοακουστικές εφαρμογές, πολύτιμο περιεχόμενο για τον κόσμο της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και της επιστήμης. ΟιΗλεκτρονικές Εκδόσεις στο ΕΠΣΕΤ περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης. Το σύνολο των παλαιότερων τευχών έχει ψηφιοποιηθεί και διατίθεται με αναζήτηση και ελεύθερη πρόσβαση. Μέσα απο το δικτυακό περιβάλλον του ΕΚΤ ePublishing, οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε χιλλιάδες επιστημονικά άρθρα, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων απο ένα εύρος επιστημονικών πεδίων.

 

 ΕΔΩ

f t g m

Τα τελευταία νέα