Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Συνέδρια Επιμορφώσεις

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Συνέδριο «MoodleMoot 2020»

5

Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 4ου Συνέδριο «MoodleMoot 2020»

 

Με περισσότερους από 900 συμμετέχοντες, μία (1) κεντρική ομιλία, χαιρετισμό από τον ιδρυτή και CEO του Moodle, Δρ. Martin Dougiamas, 45 παρουσιάσεις και δύο (2) εργαστήρια και με ομιλητές από την Κύπρο, την Ελλάδα, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το φετινό 4ο συνέδριο «MoodleMoot 2020», το οποίο λόγω των συνθηκών πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Νοεμβρίου 2020 εξ ολοκλήρου διαδικτυακά. Συνδιοργανωτές ήταν ο  Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (EΕΛΛΑΚ) και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ), το οποίο και φιλοξένησε το συνέδριο.

 

Το φετινό MoodleMoot, αν και διαδικτυακό, κατάφερε να αναδείξει τις πρακτικές χρήσης της ανοιχτής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης Moodle στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, να προωθήσει την ιδέα και τη σημασία των ανοιχτών μαθήματων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, τη σπουδαιότητα της επαναχρησιμοποίησης και βελτίωσης Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων (OER), καθώς και να κινητοποιήσει προγραμματιστές και ερευνητές προς την κατεύθυνση επέκτασης της λειτουργικότητας του Moodle. Με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση μέσω του YouTube, ομιλητές και συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε έναν γόνιμο διάλογο για τη χρήση του Moodle και να γνωρίσουν καλές πρακτικές χρήσης της εν λόγω πλατφόρμας στην Ελλάδα, την Κύπρο και διεθνώς. Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου, πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα παρουσίασαν πώς με τη χρήση του Moodle και εργαλείων ανοιχτού κώδικα και ανοιχτού λογισμικού ξεπέρασαν τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας και με τηλεκπαίδευση ολοκλήρωσαν το ακαδημαϊκό τους πρόγραμμα -από απόσταση- με επιτυχία. Επίσης, έγιναν παρουσιάσεις από ερευνητές και εκπαιδευτικούς προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εξαιρετικά έργα και βέλτιστες πρακτικές χρήσης του Moodle και άλλων εργαλείων ανοιχτού κώδικα.

Επίσης αναδείχθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή προγραμματιστών στην ανάπτυξη λειτουργιών ανοιχτού κώδικα στο Moodle τα οποία θα είναι επαναχρησιμοποιήσιμα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

 

Το διαδικτυακό συνέδριο χαιρέτισαν ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής, ο Καθηγητής Δημήτριος Σάμψων (Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πειραιώς), ο Martin Dougiamas, ιδρυτής και CEO του Moodle και ο Θεόδωρος Καρούνος, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (EΕΛΛΑΚ). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Θανάσης Χατζηλάκος, Διευθυντής του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΑΠΚΥ, με θέμα: «(Εκπαιδευτικοί) Πόροι που δεν μοιράζονται είναι πόροι χαμένοι» (“To own is to share: OER in distance education”).

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις εργασίες του συνεδρίου μέσα από τα σχετικά video, που είναι διαθέσιμα στον σύνδεσμο https://moodlemoot.ellak.gr/zontani-metadosi/. Όλες οι διαφάνειες των παρουσιάσεων είναι διαθέσιμες στο πρόγραμμα του συνεδρίου στο https://pretalx.ellak.gr/moodlemoot2020/schedule/ 

 

 

 

____

 

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ ιδρύθηκε το 2008, σήμερα αποτελείται από 31 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους φορείς που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ είναι τα πιο πολλά ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, ενώ για την υλοποίηση των δράσεων της ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ βασίζεται στην συνεργασία και ενεργή συμμετοχή των μελών της και της ελληνικής κοινότητας χρηστών και δημιουργών Ελεύθερου Λογισμικού, Ανοιχτού Περιεχομένου και Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών - ΕΕΛΛΑΚ εκπροσωπεί τα Creative Commons (wiki.creativecommons.org/Greece), είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA (www.communia-association.org), είναι ο ελληνικό κόμβος για το Open Data Institute (opendatainstitute.org), και είναι μέλος του Open Budget Initiative (internationalbudget.org/what-we-do/major-ibp-initiatives/open-budget-initiative).

 

Επικοινωνία: Έλενα Μπάρκα 210 2209380, info at eellak.gr

 

f t g m

Τα τελευταία νέα