Copyright 2023 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Συνδικαλιστικά Νέα

ΟΙΕΛΕ Αγανακτισμένη επιστολή συναδέλφου: Ιδού ποια είναι η τραγική κατάσταση στα άλλα εκπαιδευτήρια της Λάρισας που παρουσιάζονται ως «θεματοφύλακες της νομιμότητας»

2

Με αφορμή το ενδεχόμενο κλείσιμο των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, έχει αναπτυχθεί στην πόλη της Λάρισας ένας έντονος δημόσιος διάλογος στον οποίο συχνά πρωταγωνιστεί ο ιδιοκτήτης ενός εκ των άλλων δύο ιδιωτικών σχολείων, ο κ. Μπακογιάννης. Ο εν λόγω δίνει σκληρή μάχη για να κλείσουν τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου και μάλιστα πληροφορηθήκαμε από συναδέλφους ότι έκανε νομική παρέμβαση υπέρ του λουκέτου στο σχολείο, η οποία θα εκδικαστεί τη Δευτέρα!!

 

Από το καλοκαίρι που έχει ξεκινήσει η περιπέτεια των Εκπαιδευτηρίων, οι ιδιοκτήτες των άλλων δύο ιδιωτικών σχολείων της πόλης εμφανίζονται με δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ ως οι “μόνοι νόμιμοι”. Βεβαίως, όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στη Λάρισα εδώ και χρόνια. Ο κ. Μπακογιάννης, την ίδια ώρα που εμφάνιζε τον εαυτό του ως «θεματοφύλακα της νομιμότητας», υποχρέωνε τους εκπαιδευτικούς να εργαστούν χωρίς τη νόμιμη αμοιβή εν μέσω θέρους! Για τον κ. Καραβάνα τα έχουμε γράψει πολλάκις στο παρελθόν…

 

Δεν θα μιλήσουμε όμως σήμερα εμείς. Λάβαμε επιστολή συναδέλφου πρώην ιδιωτικού εκπαιδευτικού που μέσα από τα λόγια του αποκαλύπτεται η οδυνηρή πραγματικότητα στα σχολεία της πόλης. Κυρίως όμως αποκαλύπτεται ότι κανένας, ούτε Υπουργείο Παιδείας, ούτε Επιθεώρηση Εργασίας, ούτε η δικαιοσύνη, τολμούν, διαχρονικά, να αγγίξουν τα σχολεία αυτά για ευνόητους λόγους. Και σήμερα έρχονται να κλείσουν ένα σχολείο (που τουλάχιστον πληρώνει κανονικά και σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών) για …καθυστέρηση υποβολής εγγράφων!

 

Τα συμπεράσματα ανήκουν σε κάθε πολίτη:

 

 

 

Λάρισα, 4/11/2022

 

Αξιότιμοι κύριοι της ΟΙΕΛΕ,

 

Είμαι συνάδελφος, πρώην ιδιωτικός εκπαιδευτικός, και με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στη Λάρισα με το κλείσιμο της Σχολής Ράπτου και όσα αναπαράγονται στα τοπικά μέσα αισθάνθηκα την ανάγκη να σας στείλω την επιστολή αυτή. Παρακαλώ τα στοιχεία μου να μην δημοσιοποιηθούν για ευνόητους λόγους.

 

Δεν γνωρίζω ειλικρινά τι παρανομίες έχει κάνει το συγκεκριμένο σχολείο και για ποιο λόγο κλείνει, όμως ομολογώ ότι τόσο εγώ όσο και πολλοί γνωστοί, φίλοι και συνάδελφοι είμαστε κατάπληκτοι και οργισμένοι με τις δηλώσεις των κ.κ. Καραβάνα και Μπακογιάννη στα μέσα της πόλης τους τελευταίους μήνες με τις οποίες παρουσιάζονται ως «θεματοφύλακες της νομιμότητας».  Έχοντας θητεύσει στο ένα από τα 2 σχολεία και έχοντας στενούς συγγενείς και φίλους και στα δύο,  έχουμε  ζήσει από πρώτο χέρι το πώς οι δύο ιδιοκτήτες εννοούν τη νομιμότητα. Το χειρότερο είναι ότι όλα όσα θα σας αναφέρω, τα γνωρίζουν όλοι στην πόλη μας και τα πάντα συζητούνται στα πηγαδάκια ΟΛΩΝ των Λαρισαίων!

 

Θα απαριθμήσω, έχοντας, όπως προανέφερα, ίδια άποψη για το τι συμβαίνει στα δύο σχολεία, τις παρανομίες τους και τις τραγικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν εκεί (με την ανοχή όλων των πολιτικών και των αρχών που τους κάνουν πλάτες):

 

Από πού ξεκινήσω με όσα ζούσα στη Σχολή Καραβάνα;

 

Ότι τα καλοκαίρια απολυόμουνα και ξόδευα τον πολύτιμο χρόνο μου στις ουρές του ΟΑΕΔ για να καταφέρω να πάρω το πενιχρό Ταμείο Ανεργίας, καθώς γινόταν καταγγελίας σύμβασης; Δεν ξέρω αν κάποιοι είχαν διοριστήριο, εγώ πάντως όχι!

Ότι ποτέ δεν πληρώθηκα όσα και όποτε έπρεπε; Ο μισθός (πολύ λιγότερα από τα νόμιμα, όπως διαπίστωσα πολύ σύντομα) που έπαιρνα κάθε μήνα ήταν η εξόφληση των δεδουλευμένων 2 και 3 μηνών νωρίτερα, κάποιες φορές και περισσότερο!

Ότι έκανε ο καθένας μας την υπομονή και τον αγώνα του, δουλεύοντας ασταμάτητα σε ώρες και μέρες που δικαιούνταν να κάθεται (σαββατοκύριακα, διακοπές), επειδή αγαπούσε το λειτούργημά του και χρειαζόταν τη δουλειά; Με την πρώτη ευκαιρία όμως έφευγε τρέχοντας για το δημόσιο, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω του! Τυχαίο;; Δε νομίζω!!

Ότι το συγκεκριμένο σχολείο έχει εκπαιδευτικούς σε πόστα άλλων ειδικοτήτων ανθρώπους που δεν είμαι σίγουρο ότι είναι νόμιμο ή έχουν τα απαραίτητα προσόντα και τους τίτλους να κατέχουν τέτοια θέση;

Όσο δε για το άλλο σχολείο (Μπακογιάννη), φαντάζομαι ότι ως ΟΙΕΛΕ οι συνάδελφοι σας τα έχουν πει, αλλά τα επαναλαμβάνω μέσα από τις μαρτυρίες δικών μου ανθρώπων που είχαν/έχουν την «τύχη» να εργαστούν εκεί:

 

Ωράριο (που ΟΛΕΣ τις φορές άλλα έχεις συμφωνήσει ή σου έχουν αρχικά ανακοινωθεί, άλλα διδάσκεις, άλλα πληρώνεσαι, άλλα έχεις υπογράψει!!). Φυσικά τα απογεύματα μένεις και δεν πληρώνεσαι!!! Νομιμότητα πουθενά και σε κανέναν!

Σε πολλούς από τους εκπαιδευτικούς «απαγορεύονται» οι καλοκαιρινές διακοπές. Υποχρεώνονται να εργάζονται από τον Αύγουστο χωρίς να πληρώνονται!

Ατελείωτες συνοδείες σε σχολικό λεωφορείο μέχρι τις 5 και 6 το απόγευμα. Φυσικά, οι συνάδελφοι υπέκυπταν στις πιέσεις προκειμένου να μη χάσουν τη δουλειά τους. Συνοδεία πενιχρά αμειβόμενη, για την οποία πρέπει να είσαι και ευγνώμων!!

Είναι πασίγνωστη η ιστορία συναδέλφισσας που απολύθηκε μόλις έγινε γνωστή η εγκυμοσύνη της, ενώ αποζημίωση- έστω- δεν της δόθηκε ποτέ!

Είναι επίσης γνωστή η ιστορία συναδέλφου που ασθενούσε και δεν του επιτράπηκε να ζητήσει άδεια, ώσπου σωριάστηκε σε κοινόχρηστο χώρο μπροστά στα μάτια των μαθητών!…

Να πω για πολύμηνες άδειες συναδέλφων, οι οποίοι ποτέ δεν αναπληρώνονται νόμιμα και όπως αρμόζει από αναπληρωτή και τα κενά καλύπτονται μόνο από «φιλότιμους» συναδέλφους, επιπλέον του δικού τους ήδη ξεχειλωμένου ωραρίου, φυσικά χωρίς επιπλέον αμοιβή;

Να πω για άλλους συναδέλφους οι οποίοι στέλνονται σε σπίτια μαθητών να προσφέρουν κατ’ οίκον ιδιαίτερα μαθήματα και μάλιστα χωρίς αμοιβή;

Να πω…..να πω….να πω….τι να πρωτοπώ;!!!

 

Αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι εργοδότες αυτοί τη στιγμή υπερθεματίζουν για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια; Αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι εργοδότες θεωρούν ότι  είναι οι θεματοφύλακες του νόμου και καταγγέλλουν άλλους (τουλάχιστον στη Ράπτου, από όσα γνωρίζω, οι άνθρωποι πληρώνονται κανονικά); Θυμάμαι την κλασική παροιμία με το γάιδαρο και τον πετεινό….

 

Εσείς κύριοι της ΟΙΕΛΕ έχετε αυτή την αρμοδιότητα να ελέγξετε τις συνθήκες υπό τις οποίες λειτουργούν όλα τα ιδιωτικά σχολεία ανά την Ελλάδα και να ΔΙΑΣΩΣΕΤΕ την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των συναδέλφων ιδιωτικών εκπαιδευτικών! Στα χρόνια που ήμουν στην ιδιωτική εκπαίδευση γνωρίζω ότι δίνατε αγώνα, αλλά απέναντί σας (τουλάχιστον εδώ στη Λάρισα) έχετε θεούς και δαίμονες. Γι’ αυτό άλλωστε καμιά υπηρεσία δεν ακουμπά τους κυρίους αυτούς…

 

Με τιμή

 

Αγανακτισμένος πρώην συνάδελφος ιδιωτικός εκπαιδευτικός, νυν (ευτυχώς…) στο δημόσιο!

Greek Bulgarian Danish Dutch English Filipino Finnish French German Italian Norwegian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish Swedish
f t g m

Τα τελευταία νέα

Τα πιο δημοφιλή