Χριστούγεννα - Πρωτοχρονιά - Θεοφάνεια

Παρακολουθήστε στιγμή προς στιγμή το ταξίδι του Άη Βασίλη

Created: Saturday, 23 December 2017 19:37
Hits: 6630

7

Ποια διαδρομή θα ακολουθήσει φέτος το έλκηθρο του Άη Βασίλη και πότε θα τρυπώσει στην καμινάδα σας; Την απάντηση δίνει, όπως κάθε χρόνο, η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) που καταγράφει στο Διαδίκτυο όλη την πορεία του Άγιου Βασίλη.

Παρακολουθήστε στιγμή προς στιγμή το ταξίδι του Άη Βασίλη

Η NORAD, που επιβλέπει τον εναέριο χώρο της Βορείου Αμερικής μέσα από την ιστοσελίδα www.noradsanta.org, που λειτουργεί σε επτά γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά, πορτογαλικά, ιαπωνικά και κορεατικά) επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να διαπιστώνουν πού ακριβώς βρίσκεται ο Άη Βασίλης και οι τάρανδοι του.

 

Ο Άη Βασίλης, σύμφωνα με τη NORAD, βρίσκεται ακόμη στο Βόρειο Πόλο και θα ξεκινήσει το ταξίδι του στις 24 Δεκεμβρίου. Έτσι, όποιος αγωνιά για το πότε θα φτάσει στο δικό του σπίτι με τα δώρα, αρκεί να στείλει ένα mail την παραμονή των Χριστουγέννων στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. και κάποιος εργαζόμενος της NORAD θα τον ενημερώσει για το που ακριβώς βρίσκεται το έκληθρο.

 

Για τους... δύσπιστους, μάλιστα, η ιστοσελίδα θα προσφέρει, όπως κάθε χρόνο τρισδιάστατα βίντεο με τη φιγούρα του Άη Βασίλη να ίπταται πάνω από μεγαλουπόλεις, όπως το Παρίσι και το Σίδνεϊ.

 

Στην ιστοσελίδα υπάρχουν και πληροφορίες σχετικά με τον Άη Βασίλη, τις οποίες συγκέντρωσαν οι ειδικοί της NORAD. Μεταξύ άλλων, μπορεί κανείς να πληροφορηθεί ότι η ηλικία του είναι «πάνω κάτω 16 αιώνων», ή ακόμη και τεχνικά χαρακτηριστικά για το ιπτάμενο έλκηθρό του, όπως ότι η ανώτατη ταχύτητά του είναι «μεγαλύτερη της ταχύτητας του φωτός», ή πως το «βάρος δώρων κατά την απογείωση είναι 60.000 τόνοι».

Η αρχή έγινε... κατά λάθος

Η NORAD, που λειτουργεί υπό κοινή καναδο-αμερικανική διοίκηση, έχει ξεκινήσει εδώ και πάνω από 50 χρόνια το πρόγραμμά της για την «εναέρια επιτήρηση» του Άη Βασίλη, μία παράδοση που ξεκίνησε κατά λάθος το 1955.

 

Εκείνη τη χρονιά, ένα πολυκατάστημα στο Κολοράντο Σπρινγκς, όπου έχει την έδρα της η NORAD, είχε δημοσιεύσει διαφήμιση, στην οποία έδινε το τηλέφωνο επικοινωνίας του Άη Βασίλη. Ένα τυπογραφικό λάθος, όμως, ήταν αρκετό για να αρχίσει να χτυπά ασταμάτητα το τηλέφωνο της... Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας.

 

Μετά την αρχική έκπληξη από τα πρώτα τηλεφωνήματα, ο αξιωματικός υπηρεσίας άρχισε να εξηγεί στα παιδιά πως βοηθά τον Άη Βασίλη να βρίσκει την πορεία του μέσα από τα ραντάρ. Και η παράδοση συνεχίστηκε με επιτυχία...

in.gr