Copyright 2023 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Συνέδρια Επιμορφώσεις

COSPAR Athens 2022 Συνέντευξη Τύπου / παρουσίαση σημαντικών ανακοινώσεων του Συνεδρίου

Δελτίο Τύπου

                      

COSPAR Athens 2022 Συνέντευξη Τύπου / παρουσίαση σημαντικών ανακοινώσεων του Συνεδρίου

 

 

Αθήνα, Τρίτη 18 Ιουλίου 2022

Mε τρεις σημαντικές προσωπικότητες ξεκίνησε η  ενημέρωση των ΜΜΕ στην συνέντευξη τύπου της COSPAR που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα στο Press Room του Συνεδρίου, στο Μέγαρο Μουσικής.

Η επιλογή των ομιλητών έγινε από την Επιστημονική Επιτροπη της Cospar Athens 2022 με στόχο να προβληθούν στο Διεθνές και Ελληνικό κοινό επίκαιρα θέματα που βρίσκονται στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας. Δίνεται ετσι στην επιστημονική κοινότητα η ευκαιρία να  «μοιραστεί» με τον καθένα/καθεμία τις τρέχουσες εξελίξεις και μάλιστα με τρόπο απλό και κατανοητό. Τον συντονισμό της Συνέντευξης Τύπου ανέλαβαν ο έμπειρος Δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς και o Michael Buckley του Johns Hopkins University. 

Παρουσιάσεις

Ημερα Ομιλητής/τρια Τίτλος στα Αγγλικά Τίτλος στα Ελληνικά

Τρίτη 21 Ιουλίου Andrei Kounine Ten Years of Operating Alpha Magnetic Spectrometer on the International Space Station Δέκα χρόνια λειτουργίας του φασματόμετρου AMS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμο

Τρίτη 21 Ιουλίου John Mather,

Nobel Laureate Hunting for Black Holes with JWST Αναζητώντας μαύρες τρύπες με το διαστημικό τηλεσκόπιο James  Webb

Τρίτη 21 Ιουλίου Manuel Rodrigues Results of the equivalence principle test in space by MICROSCOPE Αποτελέσματα του ελέγχου της αρχής της ισοδυναμίας στο Διάστημα από τον δορυφόρο MICROSCOPE

 

Tον λόγο πήρε πρώτος ο Andrei Kounine, Senior Research Scientist, MIT Deputy PI, AMS Experiment, ο οποιος στην δεκάλεπτη παρουσίαση του αναφέρθηκε στα «Δέκα χρόνια λειτουργίας του φασματόμετρου AMS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».Τα κύρια σημεία της παρουσίασης είναι τα ακόλουθα: « Η κοσμική αντιύλη και η ύλη έχουν ίση μάζα αλλά αντίθετο φορτίο, ενώ απορροφώνται από τη γήινη ατμόσφαιρα. Για τη μελέτη των ιδιοτήτων της αρχέγονης αντιύλης και της ύλης απαιτείται ένα μαγνητικό φασματόμετρο πάνω από τη γήινη ατμόσφαιρα.  Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS είναι μια ιδανική πλατφόρμα για θεμελιώδη έρευνα. Ο AMS είναι ένας ανιχνευτής σωματιδιακής φυσικής, όπως αυτοί του CERN, προσαρμοσμένος να λειτουργεί στον ISS.   Μέσα σε δέκα χρόνια, ο AMS έχει συλλέξει 200 δισ. κοσμικές ακτίνες, οδηγώντας σε νέες γνώσεις για το Σύμπαν. Τα σωματίδια αντιύλης (ποζιτρόνια και αντιπρωτόνια) παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προέρχονται από τις συγκρούσεις σωματιδίων σκοτεινής ύλης ή από νέα αστροφυσικά αντικείμενα.  Οι μελέτες του AMS για βαρύτερα σωματίδια αντιύλης ανοίγουν ένα νέο ανεξερεύνητο πεδίο. Η ακριβής και συστηματική μελέτη των κοσμικών πυρήνων (μέχρι ενέργειες πολλών τρισ. ηλεκτρονιοβόλτ) δείχνει ότι απαιτείται μια νέα, ολοκληρωμένη θεωρία για την κατανόηση της ύλης στο Σύμπαν.» 

 

Ακολούθως ο John Mather Senior Project Scientist, James Webb Space Telescope, (Νόμπελ Φυσικής 2006) παρουσίασε διαδικτυακά το επικαιρο θέμα: «Αναζητώντας μαύρες τρύπες με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb»  Όπως ανέφερε «Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA, της ESA και της CSA, εκτοξεύθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2021 με έναν πύραυλο Ariane 5 και άρχισε να λειτουργεί επιστημονικά, με πιθανή διάρκεια ζωής 20 ετών. Το τηλεσκόπιο και τα επιστημονικά του όργανα είναι καλύτερα από τις προβλέψεις, και έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί 5 πρώιμες παρατηρήσεις: το νεφέλωμα της Τρόπιδας (περιοχή αστρογένεσης), ο εξωπλανήτης WASP-96 b, το Νότιο Δακτυλιοειδές Νεφέλωμα (πλανητικό νεφέλωμα), το κουιντέτο του Stephan (αλληλεπιδρώντες γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένου ενός ενεργού γαλαξιακού πυρήνα), και το SMACS 0723 (γαλαξιακό σμήνος με βαρυτικούς φακούς και φάσματα πρώιμων γαλαξιών.

 

Ο Manuel Rodrigues Senior Research Fellow, MICROSCOPE Project manager and Co-Investigator, μίλησε σχετικά με «τα αποτελέσματα του ελέγχου της αρχής της ισοδυναμίας στο Διάστημα από τον δορυφόρο MICROSCOPE» και τόνισε:  «Ο μικροδορυφόρος MICROSCOPE αναπτύχθηκε από την CNES και πέταξε από το 2016 έως το 2018. Το γαλλικό εργαστήριο αεροδιαστημικής ONERA, σε συνεργασία με το Observatoire de la Côte d'Azur, ήταν υπεύθυνο για τον καθορισμό και την αξιοποίηση της επιστήμης. Τα γερμανικά ινστιτούτα ZARM και PTB συμμετείχαν αντίστοιχα στην επιστήμη και στην ανάπτυξη της μάζας ελέγχου με τη χρηματοδότηση του DLR, ενώ ο ESA παρείχε τους προωθητήρες ψυχρού αερίου του δορυφόρου. Το 2021, η επιστημονική ομάδα ολοκλήρωσε την επεξεργασία των δεδομένων και υπέβαλε 11 εργασίες στο επιστημονικό περιοδικό Classical and Quantum Gravity και μία στο Physical Review Letters. Σήμερα μπορούμε να ανακοινώσουμε ότι η ευαισθησία της δοκιμής που δημοσιεύθηκε το 2017 έχει βελτιωθεί. Οι αποδείξεις για την παραβίαση ή μη της Αρχής της Ισοδυναμίας θα αποκαλυφθούν τον Σεπτέμβριο του 2022 σε συνέντευξη Τύπου.»

Μπορείτε να δείτε τα βιογραφικά και να αντλήσετε φωτογραφίες των συμμετεχόντων στην Συνέντευξη Τύπου εδώ

Φωτογραφίες των ομιλητών μπορείτε να βρείτε εδώ:

Φωτο 1, Φωτό 2, Φωτό 3, Φωτό 4

 

Υπενθύμιση

Το Συνέδριο που φέτος διοργανώνεται στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Divani Caravel Hotel) από 16 έως 24 Ιουλίου 2022, δεν είναι ανοικτό στο κοινό, ωστόσο από την Τρίτη 21 έως και  την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιούνται καθημερινά συνεντεύξεις τύπου, που στόχο έχουν να παρουσιάσουν τις πλέον σημαντικές ανακοινώσεις του Συνεδρίου και να επιτύχουν την διάχυση της επιστήμης στο ελληνικό όσο και στο διεθνές κοινό. 

 

Yποστήριξη Γραφείου Τύπου

Εύη Γαρδίκη (Ίδρυμα Ευγενίδου) Τ.: 6977901950  e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Λυσάνδρα Σώκκου (Ίδρυμα Ευγενίδου) Τ.:6945260219 e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.cosparathens2022.org  ---  https://www.facebook.com/cosparathens2022

 

Χορηγοί

Platinum Sponsor: Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Grand Sponsors: Diana Shipping Inc., Tsakos Energy Navigation, 

Anthony E. Comninos Foundation, Laskaridis Shipping Co.

Silver Sponsor: Lockheed Martin

Bronze Sponsors: Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.), 

Ίδρυμα Ευγενίδου, NASA

Sponsors: Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) & si-cluster, CNES, European Space Agency (ESA), Elsevier, Mitsui Bussan Aerospace, Planetek Hellas, The Johns Hopkins Applied Physics Laboratory

Official Supporter:  «This is Athens»

 

Greek Bulgarian Danish Dutch English Filipino Finnish French German Italian Norwegian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish Swedish
f t g m

Τα τελευταία νέα

Τα πιο δημοφιλή