Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

25ή Μαρτίου

To 1821 και το 2018 στο μικροσκόπιο των μαθητών

8

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

Την ευκαιρία να αναστοχαστούν το μέλλον αλλά και να διερευνήσουν το ιστορικό παρελθόν θα έχουν οι μαθητές που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό, τον οποίο προκηρύσσει για πρώτη φορά στην 80χρονη ιστορία του ο Πατριωτικός Ομιλος Απογόνων Αγωνιστών του 1821. Ο ιστορικός όμιλος ιδρύθηκε το 1938 από απογόνους καπεταναίων, πρωταγωνιστών της Επανάστασης του 1821, μελών της Φιλικής Εταιρείας, αλλά και εν γένει γόνους ιστορικών οικογενειών της χώρας, αλλά δέχεται πάντοτε νέα μέλη, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα ιστορικά ντοκουμέντα.

14s11sxol10

«Μέλος μας ήταν και ο Βλαδίμηρος Κολοκοτρώνης, δισέγγονος του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που και ο ίδιος ήταν στρατιωτικός, πολέμησε στους Βαλκανικούς, στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, έφθασε μέχρι τον βαθμό του υποστράτηγου», σημειώνει ο πρόεδρος του Ομίλου, κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας, «το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, ήταν η εξωτερική ομοιότητα με τον προπάππου του». Εν προκειμένω, το γενεαλογικό δένδρο του Κολοκοτρώνη τελείωσε με τον θάνατο του Βλαδίμηρου Κολοκοτρώνη. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί αντικίνητρο, για να αναζητήσει ο καθένας το δικό του οικογενειακό παρελθόν. «Στο αρχείο Αγωνιστών 1821, που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη, υπάρχουν κατάλογοι ανά περιοχή με τους ανθρώπους που συμμετείχαν στον αγώνα της Απελευθέρωσης», εξηγεί ο νομικός και ιστορικός σύμβουλος του Ομίλου, κ. Δημήτρης Σταθακόπουλος. «Να έχετε, ωστόσο, υπ’όψιν ότι τόσο τα τοπωνύμια όσο και τα επίθετα των οικογενειών στο πέρασμα των ετών αλλάζουν» διευκρινίζει, «ενδεικτικά οι απόγονοι του Ρήγα Σταματόπουλου μετονομάσθηκαν σε... Ρηγόπουλους». Σύμφωνα με τον ίδιο, προτού κάποιος φτάσει στο αρχείο, πρέπει να έχει κάνει επιτόπια έρευνα στον γενέθλιο τόπο των προγόνων του.

 

Ο εν λόγω σχολικός διαγωνισμός, που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, περιλαμβάνει δύο σκέλη. Στο πρώτο θα αξιολογηθούν πολιτιστικές εκδηλώσεις που καλλιεργούν το εθνικό φρόνημα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να βιντεοσκοπήσουν σχολικές εορτές ή άλλες δράσεις και να τις αποστείλουν έως τις 30 Απριλίου στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Επιτροπή ειδικών θα κρίνει τη δουλειά των μαθητών ως προς την εικαστική αρτιότητα, την καινοτομία και τον πατριωτικό χαρακτήρα. Τα τρία σχολεία που θα διακριθούν, θα κερδίσουν ως έπαθλο έναν φορητό υπολογιστή, μια σύνδεση Ιντερνετ και το ειδικό βραβείο του Ομίλου, το οποίο μάλιστα θα το παραδώσει κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου εκπρόσωπός του.

 

Το δεύτερο σκέλος του διαγωνισμού αφορά την ανάπτυξης μιας έκθεσης ιδεών από τους μαθητές, που καλούνται να απαντήσουν σε μία σειρά σύγχρονων προβληματισμών, όπως το δημογραφικό, την κρίση θεσμών και αξιών, τη μετανάστευση των Νεοελλήνων, τη μείωση του ΑΕΠ και την αύξηση των απειλών στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, καλούνται να καταθέσουν προτάσεις για την έξοδο από την πολυεπίπεδη κρίση, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, την ανάπτυξη της οικονομίας, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων κ.ά. Για λεπτομέρειες σχετικά με το βραβείο «υπεύθυνου πολίτη» στο https://apogonoi1821.gr/. Οι διακριθέντες θα λάβουν αντίστοιχα δώρα, ενώ τα κείμενά τους θα προβληθούν στον Τύπο. Χορηγοί των βραβείων είναι η European Dynamics, το Πλαίσιο και η Wind.

 

«Θέτουμε πλέον νέες προτεραιότητες, όπως τη σύσφιγξη των σχέσεων με τους απογόνους Φιλελλήνων από όλη την Ευρώπη αλλά και τη δημιουργία προγράμματος για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας στη χώρα μας», καταλήγει ο πρόεδρος του Ομίλου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα