Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Ψηφιακά Λογισμικά, Βιβλία, Προγράμματα

Μαθητές μαθαίνουν προγραμματισμό μέσα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι

Αθήνα

 

Βασικές γνώσεις προγραμματισμού, με εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο, προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους το ηλεκτρονικό παιχνίδι Getcoding.gr.

 Μαθητές μαθαίνουν προγραμματισμό μέσα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι

Με μοναδικό εργαλείο τη λογική, οι χρήστες μπορούν να γράψουν τις πρώτες γραμμές κώδικα, οδηγώντας τον Θαλή και την Ίριδα, τους ήρωες του παιχνιδιού, στην εξεύρεση του χρυσού νομίσματος.

 

Πρόκειται για ένα παιχνίδι εύχρηστο και διασκεδαστικό, μέσα από το οποίο οι παίκτες θα μάθουν εύκολα και γρήγορα βασικές έννοιες, όπως οι επαναλήψεις, οι υποθέσεις (conditionals), οι ερωτήσεις και τα διαγράμματα ροής, αναπτύσσοντας δεξιότητες, όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η λογική, η δημιουργικότητα, καθώς και η αλγοριθμική σκέψη, σύμφωνα με το Βήμα.

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα διεξαχθούν σχολικές επισκέψεις, ενημερωτικά σεμινάρια και workshops σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, μέσα από τα οποία οι εκπαιδευτές θα παρέχουν στοχευμένη ενημέρωση στους νέους για τον προγραμματισμό και τις προοπτικές του.

 

Στόχος των συντονιστών είναι μέχρι το τέλος του 2015 το πρόγραμμα να έχει φτάσει κοντά σε 30.000 μαθητές, με προτεραιότητα φυσικά τη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αλλά και άλλους φορείς που ενδιαφέρονται, όπως δήμοι, εκπαιδευτικοί φορείς, σύλλογοι κτλ. Έχουν ήδη προγραμματιστεί 25 εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναμένεται μέσα στη χρονιά αυτά να φτάσουν τα 50.

 

Ως κίνητρο για την ενασχόληση των παιδιών με το παιχνίδι θα κληρώνονται δώρα όπως tablets, laptops και κινητά τηλέφωνα ανάμεσα στους υποψηφίους που θα ολοκληρώσουν και τις 10 πίστες του παιχνιδιού.

 

«Οι νέοι πρέπει να προγραμματίσουν το μέλλον τους» είπε με έμφαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Ενώσεων Επαγγελματιών Πληροφορικής (CEPIS),  Βύρων Νικολαΐδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Peoplecert, στη διάρκεια παρουσίασης της νέας πρωτοβουλίας.

 

Κάνοντας λόγο για μια μεγάλη συμμαχία, ανάμεσα στην CEPIS, στο Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (ΗePIS) και στη Μicrosoft Ελλάς, τόνισε πως η ιστοσελίδα Getcoding.gr αποτελεί το πρώτο βήμα μιας σειράς δράσεων για την ενθάρρυνση της επένδυσης στις ψηφιακές δεξιότητες.

 

«Περισσότερες από το 90% των θέσεων εργασίας σήμερα απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, με τη ζήτηση να αυξάνεται ετησίως κατά 3% και τον αριθμό των πτυχιούχων πληροφορικής να βαίνει μειούμενος» τόνισε ο κ. Νικολαΐδης. Παράδοξο είναι το ότι, παρά την ανεργία που μαστίζει τη Γηραιά Ήπειρο, σήμερα 500.000 θέσεις εργασίας γύρω από την πληροφορική στην Ευρώπη παραμένουν ακάλυπτες, αριθμός που εκτιμάται πως το 2020 θα ανέβει στις 950.000 θέσεις.

 

Στη χώρα μας, η κατάσταση αποτυπώνεται στον δείκτη που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της ΕΕ στις ψηφιακές ικανότητες. Είναι δηλαδή τρίτη από το τέλος, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. «Αν θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ατζέντα της ανάπτυξης, η συνταγή είναι απλή. Επένδυση στην πληροφορική. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης!» τόνισε ο κ. Νικολαΐδης.

 

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από τη ManpowerGroup, τη Master KEK και την Career in Progress. Χορηγός του παιχνιδιού είναι η εταιρεία ανάπτυξης εκπαιδευτικών εφαρμογών Intelearn.

 

 

 

Newsroom ΔΟΛ

f t g m

Τα τελευταία νέα