Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Λήξη διδακτικού έτους

Θεατρικο για ληξη σχολικου έτους: "Το φράγμα της Ι.Μ.Ιλαρίωνα και οι επιπτώσεις του στο φυσικό περιβάλλον"

ΓΙΏΡΓΟΣ Ν. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ    Δημ. Σχολ. Αιανής Κοζάνης

8/θ Δημ. Σχολ. Αιανής

Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπ/σης ΕΠΕΑΚ2

«Το φράγμα της Ι.Μ.Ιλαρίωνα και οι επιπτώσεις του στο φυσικό περιβάλλον»

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ:

ΦΡΑΓΜΑ :

ΑΛΕΠΟΥ:

ΛΑΓΟΣ:

ΛΥΚΟΣ:

ΠΟΥΡΝΑΡΙ:

ΠΛΑΤΑΝΙ:

ΠΟΥΛΙ:

ΕΡΓΑΤΗΣ:

ΓΕΩΡΓΟΣ:

ΕΚΚΛΗΣΙΑ:

ΧΩΡΑΦΙ:

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ:

ΑΡΝΑΚΙ:

ΨΑΡΙ 1:

ΨΑΡΙ 2:

ΑΦΗΓΗΤΗΣ:

ΑΦΗΓΗΤΗΣ:Καλησπέρα σας Κυρίες και Κύριοι και αγαπημένα μου παιδιά. Στην περιοχή της Μονής Ιλαρίωνα αποφασίστηκε να γίνει ένα μεγάλο φράγμα πάνω στον ποταμό Αλιάκμονα . Το νέο έπεσε σαν κεραυνός στους  άμεσα ενδιαφερόμενους,  εδώ που τα λέμε είναι  αρκετοί αυτοί,  και μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στην περιοχή όλη. Βλέποντας όλη αυτή τη φασαρία ο γέρο- ποταμός αποφάσισε να συγκαλέσει μεγάλη και τρανή σύσκεψη για το θέμα.

Μα τη βλέπω, έρχονται κιόλας. Να ο γερο-Αλιάκμονας σέρνει το φιδίσιο κορμί του προς τα εδώ. Ώρα να κρυφτώ και να ακούσω και εγώ τι θα πουν.

( μπαίνουν όλοι μαζί κάνοντας μεγάλη φασαρία. Ο Αλιάκμονας σηκώνει τα χέρια του και μιλάει στους άλλους ).

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ:Ελάτε, ελάτε , παιδιά μου και καθίστε εδώ, ήσυχα και φρόνιμα, γιατί έχουμε να κάνουμε μεγάλη συζήτηση και να δούμε το πρόβλημα που μας απασχολεί.

( Όλοι κάθονται στις θέσεις τους και αρχίζει η συζήτηση. Πρώτος παίρνει το λόγο ο Αλιάκμονας. )

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ:Αγαπητοί φίλοι από ότι και εσείς πληροφορηθήκατε ένα μεγάλο φράγμα κτίζεται στην κοίτη μου. Δεν είναι το πρώτο που χτίζουν πάνω μου. Από τα βουνά της Καστοριάς  που ξεκινάω μέχρι τη θάλασσα του Αιγαίου που τελειώνει το ταξίδι μου τρία μεγάλα φράγματα μου έχουν κάνει, στα Ασώματα, στη Σφηκιά  στο Πολύφυτο και αυτό είναι το τέταρτο. Εγώ το θέμα το ξέρω πολύ καλά για αυτό τώρα θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη τη δική σας.

ΓΡΙΒΑΔΙ:Δηλαδή παππού τώρα δεν θα μπορούμε να πάμε προς τα πάνω στο ποτάμι όπως πηγαίναμε ως τώρα;( ο γερο ποταμός κουνάει το κεφάλι του καταφατικά). Πρώτα δεν μπορούσαμε να πάμε προς τη θάλασσα από το άλλο φράγμα, τώρα μας κλείνουν και τον άλλο δρόμο. Σαν φυλακισμένοι ήμαστε.

Γουλιανός:Γιατί βρε αδερφέ άσχημα ήμαστε στη μεγάλη λίμνη. Μπόλικο φαγητό, πολύ νερό μια χαρά περνάμε. Μπορεί να μην βλέπουμε τους άλλους φίλους μας, αλλά και αυτοί καλά θα περνούνε τώρα που θα έχουνε πολύ νερό. Μην παραπονιέσαι συνέχεια.

ΠΟΥΡΝΑΡΙ:Εμείς όμως τα πουρνάρια θα πάθουμε μεγάλη καταστροφή. Πολλά από τα αδέρφια μου θα κοπούν και θα καταστραφούν. Τι θα κάνουμε; Κανένας δεν μας σκέφτεται εμάς; Τι λες και εσύ πλατάνι;

ΠΛΑΤΑΝΙ:Δίκαιο το παράπονό σου φίλε μου και δεν ξέρω τι να πω. Αλλά  και δικά μου αδέρφια κόπηκαν πολλά και καταστρέφονται και τίποτα δεν γίνεται. Τα πουλιά που φώλιαζαν στα δέντρα που κόβονται έχουν και αυτά πολλά προβλήματα.

ΠΟΥΛΙ:Βέβαια, συμφωνώ μαζί σου φίλε Πλατάνι. Χθες ήρθε στη φωλιά μου ο αδελφός μου που είχε τη φωλιά του πάνω σ` ένα πλατάνι που το κόψανε για περνάνε αυτά τα μεγάλα τέρατα τα φορτηγά. Τώρα έμεινε άστεγος και τους φιλοξενώ στο σπίτι μου. Εκεί να δεις στριμωξίδι. (κουνά το κεφάλι του απογοητευμένος)

ΛΑΓΟΣ:Τέτοιο ωραίο μέρος πως θα καταστραφεί; Έχουμε τα γιατάκια μας εκεί και μπόλικη τροφή. Από παντού μας κυνηγούν οι άνθρωποι, δεν μας αφήνουν στην ησυχία μας. Που θα πάμε πάλι να βρούμε σπίτια που να έχει τέτοια ηρεμία.

ΑΛΕΠΟΥ:Έχει δίκαιο μεγάλο και τρανό ο λαγός. Ζούσαμε πολύ ωραία σ` αυτήν την όμορφη περιοχή. Είχαμε τη σχετική ησυχία μας από τους  ανθρώπους και μπόλικο και καλό φαγητό(κοιτάει το λαγό και ξερογλείφεται). Όμως τώρα θα καταστραφούν οι φωλιές μας ,θα φύγει και το φαγητό μας τι θα κάνουμε . Τι λες και συ κυρ-Λύκε;

ΛΥΚΟΣ: Συμφωνώ μαζί σου κυρα-Μάρω. Μεγάλο κακό μας βρήκε ξαφνικά. Πρέπει τώρα να αλλάξουμε όλη τη ζωή μας. Θα φύγουμε από εδώ και να δούμε που θα πάμε τώρα. Μας έχει ζώσει για τα καλά η Κυρία Τεχνολογία από δω και μεις τα έρμα τα ζώα όπου φύγει-φύγει.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ: Σας ακούω όλους  με προσοχή και ενδιαφέρον  και λέτε όλοι σας σημαντικά πράγματα. Αλλά δεν θα απαντήσω τώρα. Μιλήστε όλοι σας και στο τέλος θα σας απαντήσω.

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ: Πολύ καλά Κυρία Τεχνολογία θα γίνει όπως επιθυμείς. Για έλα εδώ αρνάκι, πως βλέπεις εσύ τα πράγματα;

ΑΡΝΑΚΙ:Τι να πω και εγώ το καημένο. Εκεί βρίσκεται η στάνη μας και με πίκρα μαθαίνω ότι όλα  αυτά θα καταστραφούν. Αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε και μεις . Πρέπει να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση.

( Σηκώνεται το φράγμα και παίρνει το λόγο).

ΦΡΑΓΜΑ: Πολλά προβλήματα βλέπω ότι σας δημιουργώ με την κατασκευή μου. Μην με κατηγοράτε και μένα και με στεναχωρείτε όλοι σας. Είναι ανάγκη να με κάνουν οι άνθρωποι, γιατί έχουν μεγάλη ανάγκη για ενέργεια στη σημερινή εποχή. Και στο κάτω κάτω της γραφής εγώ δε μολύνω το περιβάλλον όπως τα εργοστάσια που βγάζουν ρεύμα με το κάρβουνο.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ:Καλά τα λες Φράγμα, αλλά μ` εμένα τι θα γίνει τελικά. Βρίσκομαι σ` αυτή τη θέση εκατοντάδες χρόνια. Είδαν τα μάτια μου τόσα πράγματα καλά και κακά. Τώρα το μέρος στο οποίο βρίσκομαι θα πλημμυρίσει. Εγώ τι θα απογίνω. Άλλοι λένε ότι θα μείνω μέσα στο νερό και θα χαθώ. Άλλοι λένε ότι θα με μεταφέρουν πιο ψηλά . Ας μου το ξεκαθαρίσουν να ξέρω και εγώ τι θα απογίνω.

ΧΩΡΑΦΙ:Εγώ θα χαθώ από το φράγμα. Σε λίγα χρόνια θα κάνω παρέα τα ψαράκια από δω. Δεν θα ξαναδώ το φως του ήλιου και θα μου λείψετε όλοι φίλοι μου. Έχω όμως μια παρηγοριά, ότι οι φίλοι μου που βρίσκονται πιο ψηλά θα ξεδιψάσουν και έτσι λέω χαλάλι.

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ:Τώρα ας ακούσουμε και τους ανθρώπους.

ΓΕΩΡΓΟΣ:Εμείς οι άνθρωποι είδαμε την κατασκευή του φράγματος με θετικό μάτι. Βέβαια θα χάσουμε μερικά χωράφια, αλλά αν γίνει αρδευτικό θα ποτίζουμε περισσότερα χωράφια και έτσι η γη μας θα αποκτήσει μεγαλύτερη αξία. Θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερη παραγωγή και έτσι θα ζούμε καλύτερα.

Κάποιοι θα γίνουν ψαράδες και θα έχουμε και μπόλικο νερό.

ΕΡΓΑΤΗΣ:Οι εργάτες περιμέναμε το φράγμα με μεγάλη αγωνία.  Η ανεργία στη περιοχή μας είναι πολύ μεγάλη και όλοι περιμέναμε να γίνουν νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους . Πράγματι έγιναν θέσεις, αν και όχι αρκετές, και μετά το τελείωμα κάποιοι θα βρουν δουλειά εκεί. Η τεχνολογία στην εποχή μας είναι αναγκαία.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ:Άκουσα πολλά από όλους σας και τώρα θα απαντήσω. Τα μεγάλα προβλήματα που στους πιο πολλούς από σας  έχω δημιουργήσει τα καταλαβαίνω, αλλά είναι απαραίτητα. Το ρεύμα το χρειάζονται πάρα πολύ σήμερα, γιατί όλα λειτουργούν μ` αυτό. Το κάρβουνο κάποτε θα τελειώσει, το νερό ποτέ. Γι` αυτό λέγεται και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Με το φράγμα θα έχουν νερό να πίνουν και να ποτίζουν τα χωράφια οι κάτοικοι των γύρω περιοχών. Θα γίνει ένα καινούριο οικοσύστημα που και νέα φυτά θα μεγαλώσουν, ζώα θα ξανακάνουν τις φωλιές τους, χωράφια θα ποτίζονται και άνθρωποι θα βρουν δουλειά. Έτσι είναι η καινούρια ζωή.

ΑΛΙΑΚΜΟΝΑΣ:Σας άκουσα όλους και από ότι καταλαβαίνω όλοι έχουμε δίκαιο. Τώρα πηγαίνετε στο καλό και ας σκεφτούν οι άνθρωποι όλα αυτά που άκουσαν και ας φροντίσουν το περιβάλλον πιο πολύ, γιατί στο τέλος μαζί με μας χαμένοι θα είναι και αυτοί.

( Τραγουδούν όλοι μαζί το τραγούδι «Ποταμάκι» από το βιβλίο της Γλώσσας Β΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου).

( χαιρετούν και φεύγουν)

ΑΦΗΓΗΤΗΣ:Λοιπόν άνθρωποι τα ακούσατε καλά όλα. Και τα καλά και τα κακά του φράγματος. Το σίγουρο είναι ότι το φράγμα θα αλλάξει την περιοχή μας και ίσως και τη ζωή μας. Εμείς βέβαια γνωρίζουμε από φράγματα και τεχνητές λίμνες. Ας ελπίσουμε ότι  δεν θα δούμε και κανέναν μεγάλο σεισμό όπως το 1995 και όλα να πάνε καλά. Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας .( φεύγει χαιρετώντας). Γεια σας.

Για τραγούδι εισόδου και εξόδου χρησιμοποιήθηκε το τραγούδι του Βασίλη Παπαδημητρίου από το σήριαλ «Λένη», «Τρέχει το νερό».

 

Συγγραφέας:  Κοντόπουλος Γεώργιος

Σκηνοθεσία: Παιδαράκη Δάφνη

Πηγή: www.e-selides.gr

f t g m

Τα τελευταία νέα