Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Εικόνες από την ολική έκλειψη σούπερ-Σελήνης

1

Με μια ολική έκλειψη Σελήνης συνδυάστηκε η πρώτη πανσέληνος του 2019, τη στιγμή που το φεγγάρι βρισκόταν στο κοντινότερο σημείο της τροχιάς του από τη Γη (υπερ-Σελήνη).

Η Σελήνη απέκτησε τα ξημερώματα της Δευτέρας μια πιο σκουροκόκκινη απόχρωση λόγω της έκλειψης, αν και η συννεφιά δυσκόλεψε την παρατήρηση του φαινομένου στη χώρα μας.

Η ολική φάση της έκλειψης, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ήταν ορατή σχεδόν από όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, όπου το φαινόμενο άρχισε στις 06:41 ώρα Ελλάδας και έφθασε στο μέγιστο σημείο του στις 07:12.

Η έκλειψη στην ολότητά της -δηλαδή μαζί με το φαινόμενο της παρασκιάς και της μερικής έκλειψης που προηγείται και έπεται της ολικής- ήταν ορατή μόνο από το πιο δυτικό τμήμα της Ευρώπης, τη δυτική Αφρική, τη Βόρεια και Νότια Αμερική και τον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

EURONEWS

https://youtu.be/vR9EkV3VFgo

Εντυπωσιακές εικόνες από την ολική έκλειψη σελήνης

Η έκλειψη της Δευτέρας ήταν η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης έως τις 26 Μαΐου 2021, ενώ η επόμενη ολική έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα, θα αργήσει ακόμη περισσότερο, έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Η πρώτη πανσέληνος του έτους, που φέτος συνέβη στις 07:16 ώρα Ελλάδας της 21ης Ιανουαρίου, ονομαζόταν παραδοσιακά από τους Ινδιάνους της Αμερικής «πανσέληνος του λύκου», επειδή εκείνη την εποχή του χρόνου κοπάδια πεινασμένων λύκων ούρλιαζαν γύρω από τους καταυλισμούς των ανθρώπων.

 Αυτό ήταν το πρώτο από τα τρία «σούπερ-φεγγάρια» του 2019, με την επόμενη υπερπανσέληνο να «έρχεται» στις 19 Φεβρουαρίου.

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή.

Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερ-Σελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

f t g m

Τα τελευταία νέα