Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Στα 8 δισ. δολάρια εκτιμάται η οικονομική ζημιά από τις 2 μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις των τελευταίων μηνών

2

Στα 8 δισ. δολάρια εκτιμάται πως θα ανέλθει η οικονομική ζημία από την διεθνούς έκτασης κυβερνοεπίθεση που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα και την επίθεση του προηγούμενου μήνα με τον ιό WannaCry, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας risk-modeling Cyence.

REUTERS/KACPER PEMPEL

 

«Όταν τα συστήματα δεν λειτουργούν και δεν μπορούν να φέρουν έσοδα, αυτό προσελκύει την προσοχή των στελεχών και των μελών του συμβουλίου» είπε ο Τζορτζ Κουρτζ, διευθύνων σύμβουλος της CrowdStrike, όπως αναφέρει το Reuters. «Αυτό έχει κάνει περισσότερο αντιληπτή την ανάγκη για αντοχές και καλύτερη ασφάλεια στα δίκτυα».

 

Ο ιός υπολογιστή που εξαπλώθηκε στην πρόσφατη κυβερνοεπίθεση με ransomware μόλυνε μηχανήματα σε πάνω από 60 χώρες, προκαλώντας προβλήματα σε λιμάνια από το Μουμπάι ως το Λος Άντζελες και παύσεις λειτουργίας σε εργοστάσια. Ο ιός, τον οποίο ερευνητές κυβερνοασφαλείας αποκαλούν GoldenEye ή Petya, άρχισε να εξαπλώνεται την Τρίτη από την Ουκρανία. Μόλυνε υπολογιστές επισκεπτών σε τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα και υπολογιστές που κατέβαζαν μολυσμένα updates ενός δημοφιλούς πακέτου διαχείρισης φορολογικών θεμάτων, σύμφωνα με την ουκρανική αστυνομία και ειδικούς κυβερνοασφαλείας. Επίσης, προκάλεσε προβλήματα στη ναυτιλιακή A.P. Moller- Maersk, τη FedEx και άλλες εταιρείες.

Ο ιός κρυπτογραφεί δεδομένα σε υπολογιστές και ζητά λύτρα ύψους 300 δολαρίων για ανάκτησή τους- πρακτική αντίστοιχη αυτής του ransomware WannaCry τον Μάιο. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως πραγματικός στόχος του δεν ήταν να αποφέρει οικονομικά κέρδη μέσω εκβιασμού, αλλά να προκαλέσει προβλήματα σε συστήματα στην Ουκρανία.

Ναυτεμπορική digital network

f t g m

Τα τελευταία νέα