Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Περαστικός επισκέπτης - Διαπλανητικό ραντάρ βλέπει τον αστεροειδή που προσπερνά τη Γη

9

Ουάσινγκτον

Λίγες ώρες πριν περάσει σε μικρή απόσταση από τη Γη ένας αστεροειδής σε μέγεθος βουνού, ραντάρ της NASA αποκαλύπτει την εμφάνιση του περαστικού επισκέπτη.

 

Οι εικόνες δείχνουν ότι ο διαστημικός βράχος, με την ονομασία 2014 JO25, αποτελείται από δύο λοβούς που θυμίζουν φιστίκι και συμπληρώνει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του κάθε περίπου πέντε ώρες. Ο μεγαλύτερος από τους δύο λοβούς έχει πλάτος 620 μέτρων.

 

Οι παρατηρήσεις συλλέχθηκαν από το ραδιοτηλεσκόπιο του Γκόλντστοουν στην Καλιφόρνια, το οποίο χρησιμοποιείται και ως πομπός ραδιοκυμάτων που ανακλώνται σε διαπλανητικούς στόχους για την απεικόνισή τους. Οι εικόνες έχουν ανάλυση μόλις 7,5 μέτρων ανά εικονοστοιχείο.

 

Την Τετάρτη, ο αστεροειδής πλησιάζει τη Γη σε απόσταση 1,8 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, σχεδόν πέντε φορές την απόσταση Γης - Σελήνης. 

 

«Παρόλο που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθεί σε τροχιά σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, θα βρεθεί πάρα πολύ κοντά για αστεροειδή αυτού του μεγέθους» είχε ανακοινώσει νωρίτερα η NASA.

 

Ο 2014 JO25 δεν απομακρύνεται ποτέ πολύ από τη Γη, καθώς την ακολουθεί στο ταξίδι της γύρω από τον Ήλιο. Ωστόσο το πέρασμα της Τετάρτης είναι το πιο κοντινό για τα τελευταία 400 χρόνια και τα επόμενα 500.

 

Για μία ή δύο ημέρες μετά την Τετάρτη, ο διερχόμενος αστεροειδής θα είναι ορατός ακόμα και με μικρά τηλεσκόπια, καθώς η επιφάνειά του είναι δύο φορές πιο ανακλαστική από ό,τι η Σελήνη.

 

Newsroom ΔΟΛ

https://youtu.be/XWHnOZoFCYP

f t g m

Τα τελευταία νέα