Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Μηχανή του Χρόνου: Η «γαλάζια λίμνη» της Ελλάδας. Το καταφύγιο των ψαράδων με τις αμμώδεις παραλίες που ανακάλυψαν οι κατασκηνωτές. Εντυπωσιακή πτήση πάνω από τα ακατοίκητα νησιά (βίντεο)

1

Το γοητευτικό σύμπλεγμα αποτελείται από έξι νησάκια τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Ουρανούπολη της Χαλκιδικής. Ονομάζονται Δρένια αλλά είναι γνωστά και ως Γαϊδουρονήσια. Το όνομά τους προέρχεται από το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, ενώ τα μικρότερα φέρουν ονομασίες όπως Φέτη, Πέννα, Άρτεμις ή Ελιά.

Δρένια

Είναι ακατοίκητα και ζωντανεύουν κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες από τους κατασκηνωτές και τους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα.

Τα Δρένια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή

Τα Δρένια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή

 

Τον Χειμώνα οι παραλίες αδειάζουν και τα νησάκια ερημώνουν. Τα προηγούμενα χρόνια οι κάτοικοι της περιοχής πήγαιναν με σκάφη στο μεγαλύτερο νησάκι για να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα. Σε ορισμένα νησιά υπάρχουν βραχώδεις ακτές, απ’ όπου ξεχωρίζει στο βάθος το Άγιο Όρος.

Είναι επίπεδα και σε κάποια σημεία έχουν πυκνή βλάστηση.

Τα νησάκια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους

Τα νησάκια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους

 

Μικροί κολπίσκοι και αμμώδεις ακτές συνθέτουν την εικόνα των νησίδων, οι οποίες περιτριγυρίζονται από γαλαζοπράσινα νερά, που δίνουν στον επισκέπτη την εντύπωση ότι μπορεί να τα επισκεφτεί κολυμπώντας. Ωστόσο, είναι προσβάσιμα μόνο με καραβάκια που ξεκινούν από την Ουρανούπολη και την Αμμουλιανή.

14425296_233379927064503_6302415933770471585_o

Η Αμμουλιανή είναι το μοναδικό νησί που κατοικείται και βρίσκεται ανάμεσα στο δεύτερο και στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Τους περασμένους αιώνες ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου, όπου έμεναν μοναχοί οι οποίοι ασχολούνταν με την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή αποτέλεσε τόπος εγκατάστασης προσφύγων, όπου έμειναν πρόσφυγες από τα νησιά της Προποντίδας και την Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την αλιεία και τον τουρισμό, καθώς τα καλοκαίρια το νησί κατακλύζεται από τουρίστες, γι’αυτό πολλοί το αποκαλούν και «Μύκονο» του Βορρά. Δείτε εντυπωσιακό βίντεο του συνεργάτη μας Haanity:  ... 

https://youtu.be/su5u_il34gc

Πηγη: http://www.mixanitouxronou.gr

f t g m

Τα τελευταία νέα