Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τεχνολογία - Επιστήμη

Ασφαλής ηλεκτρονική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες

Η Ελλάδα,

μέσω του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πιλοτικό έργο STORK 2 (Secure idenTity acrOss boRders linKed 2.0) που ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2012 και θα διαρκέσει 36 μήνες. Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου έγινε στη Μαδρίτη.

 

Το STORK, μέσα από κοινή αρχιτεκτονική και προδιαγραφές, επιτρέπει στις επιχειρήσεις και τους πολίτες να χρησιμοποιούν τις εθνικές τους ηλεκτρονικές ταυτότητες (eID), προκειμένου να αποκτήσουν ασφαλή ηλεκτρονική πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ε.Ε. Το STORK 2 αποτελεί συνέχεια του έργου STORK 1 (www.eid-stork.eu) και ασχολείται με την ηλεκτρονική αναγνώριση πολιτών που προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. Η υποδομή του έργου STORK1 έχει υλοποιηθεί για τη χώρα μας στο διαδικτυακό τόπο της Πύλης ΕΡΜΗΣ.

Στο πλαίσιο του STORK2, θα δημιουργηθούν πιλοτικά διασυνοριακές υπηρεσίες για την ηλεκτρονική αναγνώριση επιχειρήσεων, την υγεία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον τραπεζικό τομέα. Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στα πιλοτικά έργα για την ηλεκτρονική αναγνώριση επιχειρήσεων, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον τραπεζικό τομέα.

Το έργο είναι εξαιρετικά σημαντικό και σε συμφωνία με την Εθνική Στρατηγική για τις ΤΠΕ και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Ενισχύει τις προσπάθειες του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τις δράσεις που είναι συναφείς με τις ψηφιακές υπογραφές και το Πλαίσιο Ψηφιακής Αυθεντικοποίησης, αφού μέσω αυτού, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των σχετικών προτύπων και προδιαγραφών σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.

f t g m

Τα τελευταία νέα