Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

«Εφυγε» ο εκδότης Κυριάκος Παπαδόπουλος, που σφράγισε το παιδικό βιβλίο

9

Οι εκδόσεις δεν μοιάζουν με άλλες επιχειρήσεις. Τουλάχιστον, δεν έμοιαζαν στο παρελθόν. Τότε, για να μπεις σε αυτόν τον χώρο χρειαζόταν παιδεία και εκλέπτυνση, έναν γενναιόδωρο τρόπο να βλέπεις τον κόσμο, την πατριωτική διάθεση να αναδείξεις, να διασώσεις, να προσφέρεις στις πνευματικές υποθέσεις της χώρας σου, δίχως σπουδαία οικονομική εξασφάλιση. Ολα αυτά τα διέθετε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος (1931- 2020), που έφυγε προχθές από τη ζωή, έχοντας αφήσει τη δική του σφραγίδα στο ελληνικό παιδικό βιβλίο και όχι μόνο.

gkat_02_2702

Αισθανόταν ως προσωπικό του χρέος να διαμορφώσει τις νέες γενιές με αξίες, όπως συμβαίνει συνήθως με εκείνους τους Ελληνες που έλκουν την καταγωγή τους από τις παλιές πατρίδες. Η «οφειλή» συνδεόταν σίγουρα και με την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία της οικογένειάς του. Γεννήθηκε στο Παρίσι, όμως οι ρίζες του ήταν ιωνικές. Ο παππούς του, από τον οποίο πήρε το όνομά του, άνοιξε ως συνταξιούχος δάσκαλος, το 1912, ένα βιβλιοπωλείο στη Μερσίνα της Μικράς Ασίας, σε μια περίοδο κατά την οποία άκμαζε το ελληνικό στοιχείο. Το 1915 ακολούθησαν δύο ακόμη βιβλιοπωλεία, στα Aδανα και στην Ταρσό, από τον πατέρα του, Ιωάννη (1896-1978), τα οποία έκλεισαν λίγο πριν από τα τραγικά γεγονότα της Μικρασίας. Επόμενο βήμα της οικογένειας ένα βιβλιοπωλείο στην Πόλη, το 1922, που δεν άντεξε πολύ λόγω της κατάστασης, οπότε ο πατέρας του βρέθηκε να εργάζεται για τις εκδόσεις Hachette, στο Παρίσι. Εκεί παντρεύτηκε Κωνσταντινουπολίτισσα και γεννήθηκε ο Κυριάκος.

 

Οι γονείς του έφυγαν από τη Γαλλία, εγκαταστάθηκαν για λίγο, προπολεμικά, στη Θεσσαλονίκη, όπου άνοιξαν βιβλιοπωλείο, και εντέλει ρίζωσαν στην Αθήνα, όπου το 1945 εγκαινίασαν το βιβλιοχαρτοπωλείο τους στην οδό Περικλέους. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος μπήκε νεότατος στην επιχείρηση και το 1953 συναποφάσισε με τον πατέρα του το επόμενο μεγάλο βήμα: τη δημιουργία ενός εκδοτικού οίκου για παιδικά βιβλία. Μέσα σε λίγα χρόνια, χάρη στην καλή διοίκηση και στο επιχειρηματικό του ένστικτο, οι εκδόσεις του καθιερώθηκαν στην αγορά με αιχμή τα κλασικά εικονογραφημένα. Ανθρωπος χαμηλών τόνων, αντιμετώπιζε τους εργαζομένους ως παιδιά του, πίστευε στη σωστή οικονομική διαχείριση και στον επιχειρηματικό κώδικα τιμής. Παράλληλα, ανοίχτηκε στο εξωτερικό: ήταν από τους πρώτους Ελληνες εκδότες που επισκεπτόταν την Εκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια.

 

Είχε την τύχη δύο από τα τέσσερα παιδιά του, ο Γιάννης και η Χριστίνα, να λατρέψουν τα βιβλία και να πάρουν τη σκυτάλη, ως τέταρτη πια γενιά, στην οικογενειακή επιχείρηση. Μέχρι πρόσφατα πήγαινε καθημερινά στο γραφείο, ασχολείτο με τα οικονομικά, γνώριζε να χειρίζεται υπολογιστές και παρακολουθούσε με ενδιαφέρον το άνοιγμα των εκδόσεων σε βιβλία για ενήλικες και για αγγλόφωνο κοινό. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στο κοιμητήριο της Νέας Ερυθραίας, στις 15.00.

 

Η οικογένειά του παρακαλεί, αντί στεφάνων, να γίνουν δωρεές στo Χατζηπατέρειο Κέντρο Αποκατάστασης Σπαστικών Παιδιών. Εθνική Τράπεζα: GR 02 0110 1330 0000 1334 8002 653, Τράπεζα Πειραιώς: GR 39 0171 5650 0065 6511 6094 834.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα