Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

10-01-20 ''Στόχος μας η Ελλάδα να καταστεί διεθνές κέντρο εκπαίδευσης" Δηλώσεις Νίκης Κεραμέως από την Ουάσινγκτον

2

Σειρά σημαντικών επαφών με την Υφυπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, κα Marie Royce, με στελέχη κορυφαίων Αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ουάσινγκτον, καθώς και με εκπροσώπους της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, είχε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, συμμετέχοντας στην Ελληνική αντιπροσωπεία υπό τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Η Υπουργός, επισκεπτόμενη το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard και το Πανεπιστήμιο Georgetown, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για δραστηριότητες και καλές πρακτικές, να αναφερθεί διεξοδικά στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στον τομέα της Παιδείας, αλλά και να συζητήσει το πλέγμα πρωτοβουλιών για την αναβάθμιση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.

 

Νωρίτερα, στο πλαίσιο της διευρυμένης συνάντησης των εθνικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, με συμμετοχή του Αμερικανού Προέδρου κ. Τραμπ, o Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, έκανε αναφορά σε έως τώρα ενέργειες της Κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια των ΑΕΙ, ανάμεσα σε άλλα, μέσω της συνεργασίας με το Institute of International Education (IIE).

 

Μετά το πέρας των συναντήσεων με την Αμερικανική Κυβέρνηση, σε δηλώσεις της η Υπουργός τόνισε:

 

«Μετά και τις επαφές μας με την Αμερικανική κυβέρνηση, μπορούμε πλέον να μιλάμε για μια νέα εποχή αναβάθμισης και εξωστρέφειας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων. Σταθερή μας στόχευση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταστήσουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο θα προσελκύει φοιτητές από όλον τον κόσμο και θα αναβαθμιστεί συνολικά, προς όφελος ολόκληρης της Ελληνικής Ακαδημαϊκής κοινότητας».

 

Η κυρία Κεραμέως, στις παρεμβάσεις της, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει δρομολογηθεί, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, για την προώθηση διμερών προγραμμάτων.

 

Συγκεκριμένα, η Υπουργός ανέδειξε το πρόγραμμα Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ), που εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο 2019 και στοχεύει στη διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

 

Επιπλέον, υπογράμμισε τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που δρομολογεί το Υπουργείο για το Πρόγραμμα FLEX (Future Leaders Exchange Program), το οποίο φέτος για πρώτη φορά δίνει την ευκαιρία σε μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου από την Ελλάδα να λάβουν πλήρεις υποτροφίες για να ταξιδέψουν στις Η.Π.Α. και να φοιτήσουν σε αμερικανικά σχολεία για έναν χρόνο.

 

Τέλος, η κα Κεραμέως ενημέρωσε την Αμερικανική Κυβέρνηση ότι φέτος το Υπουργείο αποφάσισε την αύξηση της επιχορήγησης του προγράμματος Fulbright, στο πλαίσιο της στήριξης, μέσω υποτροφιών, των δυνατοτήτων των νέων μας να σπουδάσουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, ορισμένα εκ των οποίων συγκαταλέγονται στα κορυφαία του κόσμου.

f t g m

Τα τελευταία νέα