Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

20-09-19 Ομιλία της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ

3

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), αναφορικά με τις νέες δεξιότητες και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, σχολίασε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου.

 

Η Υπουργός ανέπτυξε την παρέμβασή της σε τρεις άξονες. Αρχικά, σχολίασε τα βασικά ευρήματα της έρευνας. Επεσήμανε το γεγονός ότι σχεδόν τέσσερις στις δέκα παραγωγικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, ιεραρχώντας ως σημαντικότερο εμπόδιο τις ελλείψεις σε δεξιότητες και όχι τη μη διαθεσιμότητα τυπικών προσόντων. «Συνεπώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το σοβαρότατο πρόβλημα της αναντιστοιχίας μεταξύ των γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την κάλυψη των θέσεων εργασίας και αυτών που διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που αποφοιτά από το εκπαιδευτικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Εν συνεχεία, η Υπουργός παρουσίασε, ενδεικτικά, παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας που απαντούν στις μεγάλες προκλήσεις που αναδεικνύονται στην εν λόγω έρευνα. Η καλλιέργεια ήπιων και ψηφιακών δεξιοτήτων, η ενίσχυση του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού και η διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών περιλαμβάνονται στις στοχευμένες παρεμβάσεις που παρουσίασε η Υπουργός για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ΕΕΚ), η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, η δημιουργία Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) και η πιο ενεργή εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων στις πολιτικές της ΕΕΚ αναδείχθηκαν ως κομβικής σημασίας. Στην Ανώτατη εκπαίδευση, η Υπουργός επεσήμανε ιδιαιτέρως την επέκταση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και την ενίσχυση του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία της θεσμοθέτησης της διαδικασίας αναγνώρισης μη τυπικής και άτυπης μάθησης, αλλά και της επανακατάρτισης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων των ενηλίκων για τη βέλτιστη ένταξη ή επανένταξη στην αγορά εργασίας και τη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού.

 

Τέλος, απευθυνόμενη προς τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, η Υπουργός αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναδεικνύονται στην εν λόγω έρευνα. Ενδετικικά, η αρωγή των επιχειρήσεων μέσω της προσφοράς ποιοτικών θέσεων μαθητείας, πρακτικής άσκησης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, αλλά και της συμμετοχής ειδικών από τον χώρο των επιχειρήσεων στον σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό θα μεγιστοποιούσαν τα οφέλη των πολιτικών εκπαίδευσης και απασχόλησης. Περαιτέρω, ο ρόλος των επιχειρήσεων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός και κατά τη διαδικασία αναβάθμισης των δεξιοτήτων και τη διαδικασία επανακατάρτισης.  

f t g m

Τα τελευταία νέα