Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

Πάνω από 75.000 οι εισακτέοι φέτος στα ΑΕΙ

5

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Την αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση φέτος σε σχέση με το 2018 προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου. Οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

pappp

Ειδικότερα, χθες ο κ. Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ανέφερε ότι οι εισακτέοι κατά το 2019-2020 θα είναι περισσότεροι σε σύγκριση τις θέσεις κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-2019, όταν είχαν εισαχθεί 74.692 υποψήφιοι. Πέρυσι έγινε μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις των τελευταίων ετών, καθώς οι εισακτέοι του 2017-2018 ήταν 70.726, και η αύξηση έφθασε σε 3.966 θέσεις.

 

Ο κ. υπουργός, μιλώντας σε πάνελ με ομάδα εκπαιδευτικών συντακτών, ανέφερε σε ερώτηση της «Κ» ότι θα λάβει υπόψη του τα αιτήματα των πανεπιστημίων, τα οποία κάθε χρόνο ζητούν πολύ λιγότερες θέσεις από τον τελικό αριθμό που αποφασίζει το υπουργείο. Ωστόσο φέτος, όπως συνέχισε ο ίδιος, στα ΑΕΙ έχουν δοθεί νέες θέσεις διδασκόντων. Ετσι, οι νέοι διορισμοί πανεπιστημιακών επιτρέπουν στις σχολές να δεχθούν και να εκπαιδεύσουν με επάρκεια επιπλέον φοιτητές σε σχέση με το 2018-2019.

 

Ο αριθμός θα ανακοινωθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου με τις τελευταίες αλλαγές στο χάρτη των ΑΕΙ, δηλαδή πιθανόν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα αφού η ψήφιση του νομοσχεδίου προσδιορίζεται έως τις 19/4. Όπως ανέφερε χθες ο κ. Γαβρόγλου, η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμοργών του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος θα καταλήξει στο Παν. Πελοποννήσου αφού το Παν. Πατρών αντέδρασε στην πρόταση απορρόφησής της. Επίσης, δήλωσε ότι στο Παν. Πατρών θα ιδρυθούν Νομική και Γεωπονική Σχολή.

 

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι την προσεχή Δευτέρα η επιτροπή που μελετά τυχόν αλλαγή στην ώρα έναρξης των μαθημάτων θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Όπως έχει δηλωθεί, το πιθανότερο είναι η αλλαγή της ώρας – στις 9 π.μ. από τις 8 π.μ. – να ξεκινήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα