Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

25-05-18 Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης σε σχολικές μονάδες του Άστρους, στη Βόρεια Κυνουρία του Ν. Αρκαδίας

7

Συνεχίζοντας τις απευθείας συναντήσεις του με εκπαιδευτικούς και μαθητές/-ήτριες, ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης επισκέφθηκε, σήμερα Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, σχολικές μονάδες του Άστρους στη Βόρεια Κυνουρία του Νομού Αρκαδίας, συνοδευόμενος από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτη Πετρόπουλο, το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας κ. Σελίμη Γιώργο και το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παπαηλιού Γιώργο.

 

Ο κ. Μπαξεβανάκης επισκέφθηκε το ΕΠΑ.Λ. Άστρους, όπου είχε εκτεταμένη συζήτηση σε ένα εξαιρετικό κλίμα με εκπαιδευτικούς, τονίζοντας τη συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης, που αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας. Αναφέρθηκε στο σύνολο των θεσμικών αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων των μαθητών/-ητριών με την αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., τη διεύρυνση της πρόσβασης σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%) και σε Πανεπιστήμια (ποσοστό 5%), την πρόσβαση σε 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, τη συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ και τη συμμετοχή των αποφοίτων στο «Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας», το οποίο συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ. Επισήμανε την έναρξη του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», που στοχεύει στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια και τόνισε την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 70 εκ. € με σκοπό την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ σε σχολικές μονάδες καθώς και εργαστηριακού εξοπλισμού των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ.

 

Ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε από εκπαιδευτικούς του σχολείου στο Λαογραφικό Μουσείο που δημιουργήθηκε το 2000 και στεγάζεται δίπλα στη βιβλιοθήκη του σχολείου σε μια προσπάθεια αναβίωσης της πλούσιας τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα που συμπεριλαμβάνουν σκεύη, εργαλεία και αντικείμενα της καθημερινότητας του παρελθόντος ενώ περιλαμβάνει και δεκάδες αναπαραστάσεις επαγγελμάτων και παραδοσιακών δραστηριοτήτων που έχουν χαθεί. Επιπλέον, ξεναγήθηκε στο μοναδικό Θεματικό Πάρκο Ελιάς, που φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του σχολείου και συμπεριλαμβάνει εκτός από δεκάδες υπεραιωνόβιες ελιές, δεκάδες εκθέματα (εργαλεία, μηχανήματα), σε μια προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης της Ελιάς, ως φυσικό μνημείο ιδιαίτερης αισθητικής, οικολογικής και ιστορικής αξίας. Ο Υφυπουργός συνεχάρη εκπαιδευτικούς και μαθητές για την εξαιρετική δουλειά τους και επισήμανε ότι οι δράσεις αυτές αποτελούν ζωντανή απόδειξη της διασύνδεσης των Επαγγελματικών Λυκείων με την τοπική κοινωνία, την παραγωγική δύναμη του τόπου και την ιστορική και πολιτιστική συνέχεια.

 

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Άστρους, το ΓΕ.Λ. Άστρους και το Δημοτικό σχολείο Παράλιου Άστρους, όπου αντάλλαξε απόψεις με τους καθηγητές και τους δασκάλους ενώ συνομίλησε και με το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του ΓΕ.Λ. Τέλος, συναντήθηκε με το Δήμαρχο Βόρειας Κυνουρίας κ. Παναγιώτη Μαντά.

f t g m

Τα τελευταία νέα