Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα

Δηλώσεις Υπουργού κατά την εκδήλωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ του ΥΠΕΠΘ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                                                              Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2008

Δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη κατά την εκδήλωση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΕΑΕΚ του ΥΠ.Ε.Π.Θ.

         

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγο ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου μας είπε ότι ξεκινά η εισροή χρημάτων στα Πανεπιστήμια με πρώτο έργο την χρηματοδότηση των Βιβλιοθηκών. Σήμερα ποιος είναι ο στόχος της σημερινής αυτής εκδήλωσης και τι ακριβώς συμβαίνει με το ΕΠΕΑΕΚ;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Σήμερα ουσιαστικά κάνουμε τον απολογισμό και παρουσιάζουμε τ’ αποτελέσματα αξιοποίησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που εισέρευσαν από το Γ’ ΚΠΣ. Είμαστε το πρώτο Υπουργείο στη χώρα σε απορροφητικότητα. Αυτή τη στιγμή είμαστε πάνω από το 90% και μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε απορροφήσει το σύνολο των κονδυλίων του Γ’ ΚΠΣ.

                        Παράλληλα, με τεκμηριωμένη και σωστά προετοιμασμένη διαπραγματευτική πλατφόρμα επιτύχαμε την αύξηση κατά 29% των δαπανών για την παιδεία από το Δ’ ΚΠΣ, από το οποίο θα διατεθούν 3,37 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για την εκπαίδευση, για την περίοδο 2007-2013. Είμαστε το πρώτο Υπουργείο που έχει ανοίξει σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης με πρώτο αυτό των πανεπιστημιακών ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και Εργαστηρίων, που είναι πάρα πολύ σημαντικό και για τους εργαζομένους σ’ αυτό τον τομέα, αλλά πολύ περισσότερο για τους φοιτητές και για τους διδάσκοντες διότι μέσα εκεί γίνεται η πρωτότυπη έρευνα και προωθείται η πραγματική ποιοτική γνώση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά σήμερα βγήκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είναι για άλλη μια φορά καταδικαστική για τη χώρα μας. Είχατε πει ότι το περιμένατε αυτό για να νομοθετήσετε. Είναι έτσι τα πράγματα; Τι συμβαίνει σ’ αυτό τον τομέα;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:  Καταρχήν αυτό το αποτέλεσμα δεν μας αιφνιδιάζει, ήταν κάτι που το περιμέναμε, άλλωστε το είχαμε προεκτιμήσει και στη Βουλή και ισχύουν οι δεσμεύσεις που έχω πάρει στο παρελθόν. Δηλαδή θα μελετηθεί, θα γίνει η σχετική διαβούλευση  και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στην έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο, βέβαια, θα εναρμονίζει το ελληνικό σύστημα με το ευρωπαϊκό, διασφαλίζοντας όμως πάντα την ποιότητα στην εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δηλαδή, θα προχωρήσετε στη νομοθεσία για να δώσετε άδειες στα κολλέγια που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου.

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό είναι  άλλο θέμα. Έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου που ήδη ψηφίσαμε για τον οποίο οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί και αρχίζουν να τρέχουν οι προθεσμίες. Και άλλο θέμα είναι η εναρμόνιση του δικαίου με την οδηγία και την δικαστική απόφαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τι θα κάνετε τις επόμενες ημέρες; Είναι Προεδρικό Διάταγμα; Αν δεν ήταν Υπουργική Απόφαση τι ήταν;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Το θέμα θα αντιμετωπιστεί μετά από μελέτη και εκτιμώ ότι με το νέο έτος θα εκδηλωθεί η σχετική θεσμική πρωτοβουλία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά την χθεσινή μη εμφάνιση στην Βουλή του Πρωθυπουργού, πώς τη σχολιάζετε εσείς;

Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κανένα σχόλιο. Ευχαριστώ πολύ.

 

 

f t g m

Τα τελευταία νέα