Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Γενικά Οικονομικά Νέα

Τα νέα μέτρα: Εκτακτη εισφορά, φόροι σε χυμούς - αναψυκτικά και αύξηση ΦΠΑ

Νέα μέτρα

 ύψους 1,72 δις ευρώ έρχονται τον Απρίλιο για να... σώσουν τον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος στο πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει “μαύρη τρύπα” 1,14 δις ευρώ.

"Η" Online 23/3 02:49

Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.

Νέα μέτρα ύψους 1,72 δις ευρώ έρχονται τον Απρίλιο για να... σώσουν τον φετινό προϋπολογισμό ο οποίος στο πρώτο δίμηνο του έτους εμφανίζει “μαύρη τρύπα” 1,14 δις ευρώ.

Η λήψη των πρόσθετων μέτρων την οποία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου συμπίπτει χρονικά με την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα στις αρχές του επόμενου μήνα.

Όπως είπε ο υπουργός οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τις δαπάνες όσο και τα έσοδα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς αυτή την φορά σε ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες εφόσον διατηρηθούν τα “ρίσκα” του προϋπολογισμού θεωρείται δεδομένο νέο ψαλίδισμα των λειτουργικών δαπανών όλων των υπουργείων που ήδη υποχρηματοδοτούνται για την δημιουργία αποθεματικού.

Στο μέτωπο των εσόδων προωθούνται αλλαγές στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη έτσι ώστε να χαμηλώσουν οι δόσεις αποπληρωμής και να γίνει πιο ελκυστική η αποπληρωμή τους για τους υπόχρεους.

Για την αύξηση των φορολογικών εσόδων η τρόικα έχει προτείνει να έρθουν νωρίτερα και να εφαρμοστούν από το 2011 ορισμένα από τα μέτρα του 2012 που προβλέπονται στο μνημόνιο. Ειδικότερα κατά τις ίδιες πληροφορίες τα μέτρα των οποίων η εφαρμογή πιθανότατα θα επισπευσθεί είναι η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά και τους χυμούς αλλά και η διεύρυνση της βάσης του Φ.Π.Α με μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή 13% στον υψηλό συντελεστή 23%. Αν τα δύο αυτά μέτρα τεθούν σε ισχύ στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους τα πρόσθετα έσοδα που αναμένεται να φέρουν στα δημόσια ταμεία προσεγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα στο οικονομικό επιτελείο έχει κατατεθεί και πρόταση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες ενδεχόμενο πάντως το οποίο έχει απορρίψει επί του παρόντος ο υπουργός Οικονομικών.

Ειδικότερα χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως στο μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για λήψη μέτρων δημοσιονομικής απόδοσης ίσης με τρία τέταρτα της μονάδας του ΑΕΠ (δηλαδή 1,72 δις ευρώ) σε περίπτωση που αυξηθούν τα ρίσκα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Πρόσθεσε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για το πως θα κατανεμηθούν τα μέτρα σε έσοδα και δαπάνες. Διευκρίνισε δε ότι εντός του επόμενου μήνα θα ξεκαθαριστεί αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην λήψη μέτρων.

Επίσης έκανε αναφορά στο αποθεματικό που δημιουργείται μήνα με τον μήνα στις δαπάνες.

Το οικονομικό επιτελείο κάθε μήνα εκταμιεύει το 1/14 των κονδυλίων για κάθε υπουργείο αντί το 1/12 υπό κανονικές συνθήκες. Στον “κανόνα” αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα κονδύλια για μισθούς και συντάξεις.

Αν τώρα στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαπιστωθεί πως ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει τότε τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί από κάθε υπουργείο ως αποθεματικό δεν θα δοθούν και θα χρησιμοποιηθούν για την μείωση του ελλείμματος.

Η τρόικα μέχρι στιγμής δεν έχει μείνει ικανοποιημένη από τις επιδόσεις του οικονομικού επιτελείου ως προς την συλλογή των φορολογικών εσόδων και έχει εκφράσει την ανησυχία της για πιθανό ...εκτροχιασμό του προϋπολογισμού.

Στο υπουργείο Οικονομικών σημειώνουν πάντως πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην πιαστεί φέτος ο στόχος για την μείωση του ελλείμματος στα 17 δις ευρώ ή το 7,4% του ΑΕΠ.

 

f t g m

Τα τελευταία νέα