Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

ΕΣΠΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΤΟ ΝΕΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» - «Εξοικονόμησαν» 120 εκατ. για ενεργειακά έργα

2

Ποσό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών που εκκρεμούν από το παλαιό «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον» έχει εξασφαλιστεί από το υπουργείο Οικονομίας, ενώ από το φθινόπωρο και μετά αναμένεται να τρέξει το νέο «Εξοικονομώ», με βασική χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020 και συνολικά κεφάλαια ύψους 292,5 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε χθες κατά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και του υφυπουργού Αλέξη Χαρίτση.

Το «μικρό Εξοικονομώ» υπολογίζεται να καλύψει περίπου 8.000 από τις 30.000 των αιτήσεων που εκκρεμούν από το παλαιό πρόγραμμα και δεν καλύφθηκαν ποτέ, ελλείψει των αναγκαίων πόρων. Στελέχη του υπουργείου δήλωσαν ότι έχει εξασφαλιστεί από κοινοτικούς πόρους ποσό της τάξης των 81 εκατ. ευρώ, το οποίο προορίζεται γαι τη κάλυφη του σκέλους των επιδοτήσεων, ενώ σε άλλα 39 εκατ. ευρώ, υπολογίζεται η συμμετοχή των τραπεζών.

Ως γνωστόν η ενίσχυση των δικαιούχων του «Εξοικονομώ» αφορά σε επιδοτήσεις και σε επιχορήγηση του επιτοκίου των δανείων.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για την επανεξέταση των αιτήσεων που εκκρεμούν, κατά σειρά προτεραιότητας. Οσοι από τους δικαιούχους δηλώσουν ότι σκοπεύουν να υλοποιήσουν το έργο για το οποίο είχαν καταθέσει τη σχετική αίτηση θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, μέχρι να καλυφθεί το συνολικό ποσό.

Οσον αφορά στο νέο «Εξοικονομώ» στέλεχος του υπουργείου δήλωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί πόροι 248 εκατ. ευρώ από επιχειρησιακά προγράμματα ενώ επιπλέον 44,5 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις Περιφέρειες. Τα κριτήρια ένταξης θα διαφοροποιηθούν σε σχέση με το παλαιό πρόγραμμα τόσον όσον αφορά στα εισοδήματα όσο και στις γεωγραφικές ζώνες, με έμφαση στην ενίσχυση των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα, ενώ δεν θα υπάρχει η υποχρέωση κάλυψης της ίδιας συμμετοχής με τραπεζικό δάνειο.

Στόχος είναι το νέο «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» να προκηρυχθεί το φθινόπωρο, αλλά την ημερομηνία θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό η έκδοση του νέου ΚΕΝΑΚ για το κτιριακό απόθεμα της χώρας.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

f t g m

Τα τελευταία νέα