Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Χρονολογικη Σειρα

Kατεβάζουν ρολά οι τράπεζες για 6 μέρες

Κλειστές

θα είναι από σήμερα και για 6 εργάσιμες μέρες οι τράπεζες, παγώνοντας και την αγορά. Θα ανοίξουν την Τρίτη 7 Ιουλίου, δηλαδή τη δεύτερη μέρα μετά το δημοψήφισμα.

Kατεβάζουν ρολά οι τράπεζες για 6 μέρες

Σήμερα, Δευτέρα, θα είναι και τα ΑΤΜ κλειστά. Τα ΑΤΜ θα ανοίξουν αύριο, Τρίτη 30 Ιουνίου, και τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προβαίνουν σε αναλήψεις ανάλογα με τα όρια που προβλέπονται από τους ελέγχους κεφαλαίων που εισηγήθηκε χθες το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργικό συμβούλιο που έλαβε την τελική απόφαση.

Το μέτρο των κεφαλαιακών ελέγχων κρίθηκε αναγκαίο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας, καθώς η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας (ELA) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ελληνικές τράπεζες διατηρείται στο τρέχον επίπεδό της και δεν δίνεται επιπρόσθετη, την ίδια ώρα που η ανησυχία των καταθετών αδειάζει τα ΑΤΜ.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την 5η Ιουλίου, δηλαδή μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, οι εκροές ανήλθαν σε ποσό ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό εκροών για ένα συνηθισμένο Σαββατοκύριακο αντιστοιχεί σε περίπου 30 εκατ. ευρώ.

Ο υπ. Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Κατσέλη

Ο υπ. Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λ. Κατσέλη

Τα διαθέσιμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα διαθέσιμα των τραπεζών ανέρχονται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε χαρτονομίσματα και περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε ηλεκτρονικό χρήμα, ενώ το σύνολο των καρτών είναι περίπου 5 εκατομμύρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα κεφαλαιακών ελέγχων θα διασφαλίζουν το σύστημα έως και την επόμενη Δευτέρα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της ΕΚΤ ουσιαστικά αποφάσισε να κρατήσει τον «αναπνευστήρα», αλλά με... κλειστές τράπεζες. κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των μελών του καθώς αποφάσισε με βάση το καταστατικό του και ύστερα από ψηφοφορία των Κεντρικών Τραπεζιτών να μη δώσει επιπρόσθετη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΤτΕ και επιδοκιμάζουμε τη δέσμευση των κρατών-μελών να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των ευπαθειών στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Μ. Ντράγκι

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ΤτΕ και επιδοκιμάζουμε τη δέσμευση των κρατών-μελών να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των ευπαθειών στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Μ. Ντράγκι

Ωστόσο διατήρησε την υπάρχουσα που αντιστοιχεί σε 89 δισ. ευρώ μέσα από τον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ELA). Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες λαμβάνουν κεφάλαια ρευστότητας άλλα 36 δισ. ευρώ, δηλαδή σύνολο 125 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα μέλη του ΔΣ επικροτούν τη δέσμευση που διατύπωσαν οι 18 υπουργοί κρατών - μελών της ζώνης του ευρώ ότι θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η ανθεκτικότητα των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα να προβούν σε αποφασιστικές ενέργειες για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει ότι έπειτα από την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και τη μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (emerge-ncy liquidity assistance - ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή (26 Ιουνίου 2015).

Επισημαίνει ωστόσο ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αναθεωρήσει την απόφασή του». Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος και επιδοκιμάζουμε έντονα τη δέσμευση των κρατών-μελών να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση των ευπαθειών των οικονομιών της ζώνης του ευρώ».

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε πως «η Τράπεζα της Ελλάδος, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο προκειμένου να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα για τους Ελληνες πολίτες υπό τις δύσκολες αυτές συνθήκες».

Η ανακοίνωση καταλήγει ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές συνέπειες για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και τη διαμόρφωση των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα τα οποία είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της εντολής του».

 

ΕΛΕΝΗ ΚΟΜΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα