Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Διάφορα

ΚΡΗΤΗ: Διαγωνισμός για την επιλογή 24 μαθητών για το Στρασβούργο

                                   

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

, επιθυμώντας να δώσει στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ευκαιρία να γνωρίσουν το χώρο και τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να εκφράσουν τις προσδοκίες και τις απόψεις τους για την ευρωπαϊκή οικοδόμηση, διοργανώνει στο Στρασβούργο την ημερίδα EUROSCOLA την 17η Μαρτίου 2011. Στην ημερίδα αυτή θα συμμετάσχουν μαθητές Λυκείου από τις χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης καλείται να εκπροσωπηθεί από είκοσι τέσσερις (24) μαθητές και δύο (02) συνοδούς καθηγητές.
Η επιδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέρχεται σε 471 ΕΥΡΩ για κάθε άτομο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διεξαχθεί διαγωνισμός για την επιλογή των μαθητών με θέμα: «Η Συμβολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη μείωση του Δημοκρατικού Ελλείμματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί σε σχολικό χώρο, σε συγκεκριμένη ημερομηνία που θα ορίσει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης Κρήτης, με σαφείς οδηγίες προς τους μαθητές.
Το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα στείλει στην Περιφερειακή Διεύθυνση έντυπο υλικό το οποίο θα προωθηθεί στα σχολεία αρμοδιότητάς της, για την ενημέρωση των μαθητών πριν από το διαγωνισμό. Την ευθύνη της διεξαγωγής του διαγωνισμού θα έχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης Κρήτης σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων.
Η αξιολόγηση των εργασιών θα γίνει από επιτροπή που θα συγκροτηθεί με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης και η οποία θα επιλέξει τις καλύτερες εργασίες. Για τα μέλη της επιτροπής δεν προβλέπεται αποζημίωση.
Στην επιλογή των μαθητών, εκτός από το βαθμό της εργασίας- έκθεσης, θα ληφθούν υπόψη τα εξής κριτήρια:
1.Πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής γλώσσας που να αποδεικνύεται με πτυχίο. Θα προτιμούνται οι έχοντες πτυχίο υψηλότερης βαθμίδας
2.Καλή γενική επίδοση στα μαθήματα του σχολείου
Σημειώνεται ότι μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στην έκθεση και τα άλλα κριτήρια συνεκτιμούνται βάσει μοριοδότησης (έκθεση 60%, ξένη γλώσσα 20%, επίδοση 20%).
Ειδικότερα για τους μαθητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ, η ηλικία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 21ο έτος.
Οι αλλοδαποί επιλεγέντες μαθητές που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για να ταξιδέψουν.
Παρακαλούμε με έγγραφό σας να ενημερώνετε τους μαθητές των Β΄ και Γ΄ Τάξεων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων των Δ/νσεων Δ/θμιας Εκπ/σης Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων, ότι μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό.
Οι συνοδοί καθηγητές θα πρέπει επίσης να έχουν πολύ καλή γνώση της Αγγλικής ή Γαλλικής γλώσσας, που θα αποδεικνύεται με πτυχίο. Θα προτιμούνται οι έχοντες πτυχίο υψηλότερης βαθμίδας.
Η επιλογή τους θα γίνει από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, μετά από πρόσκληση προς όλα τα σχολεία των οποίων οι μαθητές θα συμμετάσχουν στην ημερίδα. Οι συνοδοί καθώς και οι μαθητές που θα επιλεγούν δεν πρέπει να έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα  EUROSCOLA κατά το παρελθόν.
Όσον αφορά στα οργανωτικά θέματα του ταξιδιού, την ευθύνη θα αναλάβουν οι συνοδοί καθηγητές οι οποίοι θα εισπράξουν την επιταγή με τη συνολική χρηματική αποζημίωση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Η Υπηρεσία σας θα εκδώσει τη σχετική έγκριση μετακίνησης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (χωρίς δαπάνη για το δημόσιο)..
Παρακαλούμε να κοινοποιήσετε στη Διεύθυνση Σπουδών Δ/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας τα ονόματα των συμμετεχόντων μαθητών και των συνοδών καθηγητών.
Παρακαλούμε επίσης να ορίσετε υπεύθυνο για το πρόγραμμα EUROSCOLA ο οποίος θα επικοινωνεί με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  στην Ελλάδα και στο Στρασβούργο και να μας γνωστοποιήσετε τα στοιχεία επικοινωνίας του (ονοματεπώνυμο, ταχ. διεύθυνση, τηλέφωνο, fax, e-mail) έως την 4η Φεβρουαρίου 2011.

Εσωτερική Διανομή
Γραφείο Γενικού Γραμματέα
Γραφείο Ειδικού Γραμματέα
Δ/νση Σπουδών Δ.Ε. Τμήμα Α΄

f t g m

Τα τελευταία νέα