Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Διάφορα

Κατοικία: «Πράσινη» επιδότηση 30-50% για επισκευές

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών ιδιωτικών κατοικιών και το οποίο προβλέπει επιδότηση από 30 έως 50% για «πράσινες» επισκευές, παρουσίασε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επιδοτεί τις ακόλουθες επισκευές με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας:

1. Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και τις ψυχρές βαφές

2. Τοποθέτηση θερμομονωτικών υαλοπινάκων

3. Αντικατάσταση παλαιού καυστήρα ή λέβητα με νέο υψηλής απόδοση ή σύστημα φυσικού αερίου ή σύστημα ΑΠΕ (πχ γεωθερμικό)

4. Εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων

Από τις παραπάνω εργασίες υποχρεωτικές για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι εργασίες θερμομόνωσης στην ταράτσα του σπιτιού, η αντικατάσταση τζαμιών και κουφωμάτων και η αντικατάσταση του παλαιού καυστήρα ενώ προαιρετικές είναι οι επεμβάσεις στο κέλυφος του κτιρίου και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

Όπως είπε στη σχετική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, το πρόγραμμα αφορά όλα τα κτήρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν το 1980, διότι από τότε άρχισαν να ισχύουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού για την θερμομόνωση.
Ως όριο τιμής ζώνης για την εφαρμογή του προγράμματος ορίζονται τα 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα κτήρια που βρίσκονται κάτω από το όριο αυτό, το οποίο αναγράφεται στο σημείωμα του ΕΤΑΚ και έχουν στα χέρια τους όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δικαιούνται οικονομική επιδότηση.
Για τα κτήρια που βρίσκονται πάνω από το όριο της τιμής ζώνης, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα με ισοδύναμα αποτελέσματα. Τα κίνητρα αυτά θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Οικονομίας πριν την έναρξη του προγράμματος.
Με το όριο των 1.500 ευρώ/τ.μ το ΥΠΑΝ εκτιμά ότι καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής περιφέρειας και αρκετά μεγάλο τμήμα της Αττικής. Συνολικά, υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες
Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος είναι 400 εκατ. ευρώ ενώ μαζί με την ίδια συμμετοχή εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν πόροι ύψους 1 δισ.

Το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται ως εξής:

Σε μονοκατοικίες: Για επεμβάσεις που δεν περιλαμβάνουν επισκευές στον εσωτερικό σκελετό (θερμομόνωση κελύφους) η επιδότηση είναι 30% ενώ εάν γίνει θερμομόνωση κελύφους η επιδότηση είναι 40%

Σε πολυκατοικίες: Για επεμβάσεις χωρίς παρέμβαση στο κέλυφος η επιδότηση είναι 35% και για επεμβάσεις και στο κέλυφος 50%.

Σημειώνεται ότι στις πρώτες επεμβάσεις με τη μικρότερη επιδότηση απαιτείται μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας ενώ για τις θερμομονώσεις που απαιτείται η χρήση σκαλωσιάς θα απαιτείται η έκδοση άδειας από την πολεοδομία για λόγους ασφαλείας.. Και επειδή ακριβώς η διαδικασία είναι πιο «επίπονη» για τις επεμβάσεις στο κέλυφος, γιαυτό το λόγο η επιδότηση και άρα το κίνητρο είναι μεγαλύτερο.

Το ανώτατο κόστος των επισκευών ή των έργων δεν μπορεί υπερβεί τις 120 χιλιάδες ευρώ, ενώ ήδη το ΥΠΑΝ έχει καταρτίσει κατάλογο σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς με το κοστολόγιο των εργασιών αλλά και των υλικών που απαιτούνται για κάθε εργασία. Μόνο με βάση αυτό το κοστολόγιο θα μπορούν να υποβληθούν προτάσεις επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου και προβλέπεται να διαρκέσει για δυο χρόνια. Αν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, θα εξετασθεί το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό ακόμα περισσότερο για να καλύφθούν περισσότερες ανάγκες.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η λειτουργία γραμμής εξυπηρέτησης. Η απόφαση στις πολυκατοικίες θα λαμβάνεται με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

Πηγή: HMEΡΗΣΙΑONLINE

f t g m

Τα τελευταία νέα