Διάφορα

«Ο κακός μας ο καιρός» ξανά από το Σάββατο 5

Created: Thursday, 10 January 2019 14:37
Hits: 1053

9

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ, με εξασθένηση των φαινομένων σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, από το Σάββατο αναμένεται νέα επιδείνωση στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, με βροχές και χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

 

Σε όλους τους δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Δήμοι Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Βόλβης, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνας, Δέλτα, Κορδελιού- Ευόσμου, Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά και Θέρμης), τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα για λόγους ασφαλείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Ο Δήμος Θερμαϊκού ανακοίνωσε ότι σήμερα και αύριο θα μείνουν κλειστά τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ δεν θα λειτουργήσουν ούτε τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία στον Δήμο Μαραθώνα Αττικής, στο Κιλκίς, στον Δήμο Εδεσσας, στον Δήμο Τρικκαίων, στον Δήμο Μετεώρων κ.α.

 

Στο μεταξύ, πολλά ήταν τα προβλήματα που προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη για μία ακόμη ημέρα χθες η διαρκής, πυκνή χιονόπτωση, που αυτή τη φορά είχε το όνομα «Υπατία». Μολονότι κανονικά εκτελούνταν τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων στο κέντρο της πόλης, σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες κατεγράφη έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση, ενώ τα οχήματα αποχιονισμού χρειάστηκε να πιάσουν «δουλειά» από τον κόμβο Μουδανιών έως τη Βούλγαρη, στην Περιφερειακή Οδό. Λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, ωστόσο το προσωπικό είχε εντολή να βρίσκεται στο πόστο του προκειμένου να εξυπηρετήσει τους γονείς που δεν είχαν άμεσα τη δυνατότητα να παραλάβουν τα παιδιά τους. Κλειστά έμειναν τα σχολεία και στον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.

 

Εξαιτίας του παγετού και της χιονόπτωσης, μετ’ εμποδίων και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία χθες των οχημάτων σε αρκετά σημεία στο οδικό δίκτυο της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Εντονα ήταν τα καιρικά φαινόμενα και στον νομό Ιωαννίνων, όπου επίσης τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ ανεστάλησαν και οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων. Οι μαθητές δεν πήγαν σχολείο ούτε στον νομό Εβρου, όπου ο υδράργυρος άγγιξε τους -10 βαθμούς.

 

Στο μεταξύ, την τελευταία του πνοή άφησε χθες ένας 72χρονος άνδρας στο χωριό Στρόπωνες της Εύβοιας, καθώς ενώ είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν το σπίτι του.

 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν από το απόγευμα. Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή, οπότε τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά και θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 5 με 6 μποφόρ, όμως η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα σημαντική πτώση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ