Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Διάφορα

30-10-18 Ελλάδα – Κίνα: Η τεχνολογική συνεργασία σημαντική για την στρατηγική ανάπτυξης των δύο χωρών

4

Την σημασία της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών για την στρατηγική ανάπτυξης τους, επιβεβαίωσαν σε συνάντησή τους στο ΥΠΠΕΘ ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και η νέα Πρέσβυς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, Zhang Qiyue.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Π. Κυπριανίδου και στελέχη της ΓΓΕΤ καθώς και της Πρεσβείας της Κίνας στην Ελλάδα.

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε τη σημασία του υφιστάμενου προγράμματος διμερούς συνεργασίας με την Κίνα που συντονίζει η ΓΓΕΤ και εξέφρασε τη θέληση της ελληνικής πλευράς για επέκταση και αναβάθμιση της διμερούς συμφωνίας προς την προώθηση της συνεργασίας ερευνητικών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων των δύο χωρών και προέτρεψε την ίδρυση τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) κινεζικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Την πρόταση υποδέχθηκε η κ. Zhang Qiyue με μεγάλο ενδιαφέρον.

 

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και εξήρε την μέχρι σήμερα συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας όπως η ερευνητική συνεργασία του ΙΤΕ με το Μουσείο του Παλατιού της Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο, για την συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Η Πρέσβυς αναγνώρισε την επιτυχία της τρέχουσας διμερούς συνεργασίας και επισήμανε την ευκαιρία αναβάθμισής της στη μεταμνημονιακή εποχή της ελληνικής οικονομίας. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική συνεργασία όσον αφορά τις στρατηγικές ανάπτυξης των δύο χωρών και αναγνώρισε το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων καθώς και την ευρεία αποδοχή των ελληνικών προϊόντων στην Κίνα.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη μεγάλη ανταπόκριση ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων από τις δύο χώρες στο πλαίσιο της Προκήρυξης της Δράσης Διμερούς & Πολυμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας που εκδόθηκε στις αρχές του 2018 με συνολικό ποσό χρηματοδότησης δημόσιας δαπάνης 10 εκ. ευρώ και 179 υποβολές ερευνητικών προτάσεων από 203 επιχειρήσεις και 261 Ερευνητικούς Οργανισμούς. Ενδεικτικά οι θεματικοί τομείς των προτάσεων αφορούν το Περιβάλλον, την Ενέργεια, την Αγροδιατροφή τις Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών και την Πολιτιστική Κληρονομιά για τη συντήρηση και προστασία γλυπτών και μνημείων. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης και στις δύο χώρες.

 

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η τεχνολογία και η καινοτομία είναι καθοριστικές παράμετροι για την βιώσιμη ανάπτυξη και συνεργασία των δύο χωρών, καθώς και για την περαιτέρω εμβάθυνση της ήδη αναπτυγμένης στρατηγικής συνεργατικής σχέσης τους σε τομείς υψηλής προτεραιότητας, όπως της προσέλκυσης στην Ελλάδα τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), της Αγροδιατροφής, της Κλιματικής Αλλαγής, της πρόγνωσης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Γλωσσολογίας και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και των Ανθρωπιστικών Επιστημών.

 

http://erevna.minedu.gov.gr/index.php/gr/dtomilies-m-ka/2026-ellada-kina-i-texnologiki-synergasia-simantiki-gia-tin-stratigiki-anaptyksis-ton-dyo-xoron

f t g m

Τα τελευταία νέα