Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

22-05-19 Σε πανηγυρικό κλίμα η τελετή έναρξης λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην Κρήτη

2

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ηράκλειο της Κρήτης η επίσημη τελετή έναρξης της λειτουργίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

 

Η τελετή έγινε με την παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, Ηλία Γεωργαντά, και του Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκου Κατσαράκη. Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Κώστας Γαβρόγλου: Για πρώτη φορά από το 1974 συζητήθηκε το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης

 

«Για πρώτη φορά από το 1974 υπήρξε συζήτηση για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με τον τρόπο που έγινε η συζήτηση αυτή» ανέφερε στην ομιλία του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου.

 

«Εδώ και δύο χρόνια εξελίσσεται η συζήτηση για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης, με πολλές απόψεις, διαφωνίες αλλά και συγκλίσεις. Το εγχείρημα για την νέα αρχιτεκτονική της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στηρίχθηκε στην αναγνώριση ότι ορισμένα ΤΕΙ, εν πολλοίς, έχουν γίνει de facto Πανεπιστήμια και αυτό το οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς και στους φοιτητές μας», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι πρώτη μέριμνα είναι η στήριξη των νέων Ιδρυμάτων τόσο ως προς τις υποδομές όσο και ως προς το προσωπικό.

 

«Έχουμε δεσμευτεί για επιπλέον 500 θέσεις διδακτικού προσωπικού. Ήδη έχουν δοθεί 150 θέσεις ΔΕΠ. Επίσης, θα μπορούν πλέον να προκηρύσσονται οι θέσεις που μένουν κενές λόγω των συνταξιοδοτήσεων».

 

Ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες αποφασίστηκε να δημιουργηθούν στην Κρήτη νέες φοιτητικές εστίες 3.000 κλινών στο πλαίσιο πενταετούς σχεδίου για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν Φοιτητικές Εστίες:

 

    2.000 κλινών στο Ρέθυμνο

    1.000 κλινών στο Ηράκλειο

Ως προς τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι μετά από δύο χρόνια νομοθετικών ρυθμίσεων κωδικοποιείται σε τέσσερις άξονες:

 

    Ίδρυση νέων Τμημάτων

    Συνέργειες με τα ΤΕΙ

    Δημιουργία Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων

    Διετή προγράμματα σπουδών για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ με την χορήγηση πιστοποιητικών επαγγελματικών ευρωπαϊκών προσόντων.

«Μετά από 35 χρόνια αντιμετωπίζουμε το χάος στα επαγγελματικά δικαιώματα»

 

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε: «Είναι σαφές ότι τα προηγούμενα χρόνια ένα πολιτικό σύστημα διαπλοκής χρησιμοποιούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα σαν μπαμπούλα. Αυτό είναι ένα χάος που μετά από 35 χρόνια, το λύνουμε».

 

Ο Υπουργός τόνισε τις ακαδημαϊκές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την αναδιοργάνωση των σπουδών των Τμημάτων τετραετούς φοίτησης σε πενταετή. «Το ότι ένα Τμήμα έγινε πενταετούς φοίτησης δεν σημαίνει αυτομάτως επαγγελματικά δικαιώματα. Νομοθετήσαμε τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας με συμμετοχή φορέων και καθηγητών πολυτεχνείων που θα ελέγχει το πρόγραμμα σπουδών και θα αποφασίζει για την ισοτίμηση, για τα επαγγελματικά δικαιώματα ή τι χρειάζεται να κάνει το Τμήμα αυτό ώστε να δοθούν επαγγελματικά δικαιώματα. Δεσμευόμαστε ότι σε 15 ημέρες θα ανακοινωθεί το σχέδιο αυτό που θα εξασφαλίζει λύσεις σε ένα σύνθετο πρόβλημα δεκαετιών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νίκο Κατσαράκη και εκφράζοντας τις ευχαριστίες του, ο Υπουργός επεσήμανε το “πείσμα” του κ. Κατσαράκη που –όπως είπε- είναι στοιχείο ακαδημαϊκότητας. «Στη σημερινή μέρα χαράς είναι σημαντικό να σκύψουμε με προσεκτικό τρόπο στις παθογένειες των ιδρυμάτων μας. Οι παθογένειες δεν λύνονται μόνο με νόμους. Σκύβοντας, λοιπόν, στις παθογένειες ας κάνουμε μια αρχή δεχόμενοι ότι κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της ακαδημαϊκότητας. Η ακαδημαϊκότητα κατακτιέται καθημερινά. Η ακαδημαϊκότητα του παρελθόντος δεν είναι απαραίτητα η ακαδημαϊκότητα του μέλλοντος. Κρινόμαστε καθημερινά» κατέληξε.

 

Ηλίας Γεωργαντάς: Συμπληρώνεται μια ‘πανεπιστημιακή τριλογία’ στην Κρήτη

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ηλίας Γεωργαντάς στην ομιλία του ανέφερε: «Συμπληρώνεται μια ‘πανεπιστημιακή τριλογία’ στην Κρήτη: Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα τρία Ιδρύματα μαζί με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, στην έρευνα και στην ανάπτυξη».

 

Ο κ. Γεωργαντάς εξήρε το έργο της Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι τα μέλη της -εξωτερικά κατά πλειοψηφία- εργάστηκαν εντατικά και συστηματικά και μέσα σε δύο μήνες κατέθεσαν το πόρισμά τους στον Υπουργό. «Η Επιτροπή έθεσε τρία βασικά κριτήρια: ακαδημαϊκότητα, βιωσιμότητα και μελλοντικότητα για την τύχη του τότε ΤΕΙ Κρήτης» ανέφερε σημειώνοντας: «Ο πολύ καλός ακαδημαϊκός φάκελος του ΤΕΙ μάς εξασφάλιζε τη βεβαιότητα ότι το Ίδρυμα ήταν στην κορυφή των ΤΕΙ και πολύ πιο πάνω από αρκετά Πανεπιστήμια». Σημείωσε, επίσης, ότι βασικό κριτήριο για τη διάρθρωση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ήταν τα τμήματά του να μην έχουν σοβαρές επικαλύψεις με Τμήματα των άλλων Ιδρυμάτων της Κρήτης.

 

Νίκος Κατσαράκης: Ανοίγεται μια νέα σελίδα στην εκπαίδευση στην Ελλάδα

 

«Η ίδρυση του 24ου πανεπιστημίου της χώρας είναι γεγονός» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου Νίκος Κατσαράκης. «Ο νόμος που ψηφίστηκε σφράγισε την ολοκλήρωση της πορείας πολλών δεκαετιών του ΤΕΙ της Κρήτης, ανοίγοντας νέα σελίδα στην εκπαίδευση στην Ελλάδα».

 

Ο κ. Κατσαράκης χαρακτήρισε ως ένα «βαρυσήμαντο γεγονός για την κρητική κοινωνία» την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου επισημαίνοντας ότι διαρθρώνεται ακαδημαϊκά σε στέρεες βάσεις, με 5 σχολές και 17 τμήματα. «Τα 11 νέα Τμήματα θα λειτουργήσουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά και τα επόμενα χρόνια θα λειτουργήσουν τα υπόλοιπα έξι. Πρόθεσή μας είναι από το 2019 να αρχίσουν οι πενταετείς σπουδές και στα τμήματα Μηχανικών, εκτός από τα Τμήματα Γεωπονικής, και να επιδιώξουμε συνέργειες με τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Κρήτης» ανέφερε δίνοντας το στίγμα του νέου Πανεπιστημίου.

 

Τόσο οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημείωσαν στις ομιλίες τους τα οφέλη που θα αποκομίσει η Κρήτη από την ίδρυση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και την πρόθεσή τους να στηρίξουν έμπρακτα το νέο Πανεπιστήμιο που μπορεί να αποτελέσει κόμβο ανάπτυξης στην περιοχή αλλά και σε όλη τη χώρα.

 

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικών μεταλλίων και αναμνηστικών μεταλλίων, παρουσία πλήθους φοιτητών και κόσμου.

f t g m

Τα τελευταία νέα