Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ανοικτή επιστολή για την υποβάθμιση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Τρίπολη

1

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι καθηγητές, οι ερευνητές και οι φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σε ανοικτή επιστολή κάνουν λόγο για «υποβάθμιση του Πανεπιστημίου μέσω ένταξής του σε σχολή μηχανικών με έδρα την Πάτρα».

 

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «στο πλαίσιο των επικείμενων συγχωνεύσεων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ διαφαίνεται η πρόθεση του υπουργείου για υποβάθμιση του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που βρίσκεται στην Τρίπολη, μέσω ένταξής του σε σχολή μηχανικών με έδρα την Πάτρα, όπου θα τοποθετηθούν και τα προερχόμενα από τη Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας».

 

«Κατόπιν των παραπάνω εξελίξεων, οι υπογράφοντες καθηγητές, ερευνητές, και εκπρόσωποι των φοιτητών νιώθουν την ανάγκη:

 

• Να τονίσουν ότι επιθυμούν το μέλλον του Τμήματος αλλά και το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου να είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης των αναγκών της περιφέρειάς μας, και όχι αποτέλεσμα καραμπόλας από τις συγχωνεύσεις άλλων ιδρυμάτων που ναυάγησαν.

 

• Nα επισημάνουν ότι το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Τρίπολης, έχει εντάξει στο στρατηγικό σχεδιασμό του την αναβάθμισή του σε Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ (5ετους φοίτησης) ήδη από το 2013 και έκτοτε εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με συγκριτικό πλεονέκτημα το ακαδημαϊκό προφίλ (προσόντα, επιστημονικές περιοχές, αριθμός) του επιστημονικού προσωπικού του. Οφείλουμε δε να τονίσουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την αποτυχία ενσωμάτωσης του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και Πανεπιστήμιο Πατρών).

 

• Να υπογραμμίσουν ότι είναι προδήλως ανορθολογικό να ιδρύονται στην Πάτρα τμήματα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου των οποίων τα αντικείμενα επικαλύπτονται πλήρως με αυτά της ήδη καταξιωμένης Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, και ταυτόχρονα τα υπό ίδρυση αυτά τμήματα να είναι εκτός της Περιφέρειας Πελοποννήσου με συνέπεια να μην καλύπτουν καμία από τις ανάγκες της.

 

• Να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς του Υπουργείου, οι οποίοι κινούν τις διαδικασίες συγχώνευσης όχι μέσω επίσημων τοποθετήσεων και προτάσεων, αλλά μέσω διαρροών.

 

• Να εκφράσουν την αγωνία τους ότι σε πιθανό σχέδιο «Αθηνά 3», όπως ήδη διαρρέεται ότι επίκειται, η Τρίπολη ενδέχεται να ξαναζήσει τις ημέρες της απώλειας της Παιδαγωγικής Ακαδημίας καθώς θα είναι ορατός ο κίνδυνος μετακίνησης του Τμήματος στην Πάτρα.

 

Οι υπογράφοντες καθηγητές, ερευνητές, και εκπρόσωποι των φοιτητών εμμένουν στην υποστήριξη της αρχικής πρότασης της «επιτροπής Γαβρόγλου», η οποία πρότεινε την ίδρυση Πολυτεχνικής Σχολής 5ετούς φοίτησης με έδρα την Τρίπολη και μετεξέλιξη του Τμήματος σε τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Σημειώνουν δε ότι η εν λόγω πρόταση είναι προϊόν της επιτροπής που συγκροτήθηκε από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα