Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ Ηπείρου

9

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Σε δόσεις θα δημιουργηθεί το νέο υπερ-πανεπιστήμιο στην Ηπειρο, μετά την απορρόφηση του υπάρχοντος ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, τα πρώτα οκτώ νέα τμήματα θα ιδρυθούν τον προσεχή Οκτώβριο, δηλαδή με την έναρξη του επόμενου ακαδημαϊκού έτους. Εάν υπάρχουν τα κονδύλια για τον διορισμό του απαραίτητου προσωπικού, θα ιδρυθούν επιπλέον τέσσερα τμήματα από τον Οκτώβριο του 2019.

04s4universityioannina1

Ειδικότερα, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα ιδρυθούν τα εξής τμήματα, τα οποία θα δεχθούν φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020: Νοσηλευτικής, με έδρα στα Ιωάννινα, Λογοθεραπείας (Ιωάννινα), Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία (Ιωάννινα), Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα), Μουσικών Σπουδών (Αρτα), Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Αρτα), Γεωπονίας (Αρτα), Ψυχολογίας (Ιωάννινα).

 

Τα υπόλοιπα τέσσερα τμήματα, που σχεδιάζεται, υπό προϋποθέσεις, να ιδρυθούν τον Οκτώβριο του 2019, θα δεχθούν τους πρώτους εισακτέους τον Οκτώβριο του 2020.

 

Η λειτουργία των υπαρχόντων τμημάτων του ΤΕΙ Ηπείρου θα συνεχιστεί μεταβατικά έως την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραμμένων κατά την 1η Οκτωβρίου 2018 και όσων εγγραφούν από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών του ΤΕΙ Ηπείρου θα συνεχιστούν έως και την ολοκλήρωση του προγράμματος από εγγεγραμμένους έως και το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 φοιτητές. Οι υπάρχοντες και οι πρωτοετείς του 2018-2019 φοιτητές θα πάρουν πτυχίο από το ΤΕΙ Ηπείρου.

 

Απλήρωτοι συμβασιούχοι

 

Το σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας επικρίνεται ότι απαλείφει την τεχνολογική εκπαίδευση, ενώ μεταφέρει τα υπάρχοντα προβλήματα των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια. Το ίδιο συμβαίνει και με το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, που προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς. Ενδεικτικά, 547 συμβασιούχοι επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες του πρώην ΤΕΙ Αθήνας παραμένουν απλήρωτοι επί επτά μήνες από τον περασμένο Νοέμβριο. Πρόκειται για ωρομίσθιους συμβασιούχους, και για την πλειονότητα εξ αυτών η θέση στο ΤΕΙ είναι η μόνη εργασία. Οπως εξήγησε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του συλλόγου τους Χρήστος Μιχαήλ, οι συμβάσεις υπογράφτηκαν στις 29 Νοεμβρίου, με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση των τελευταίων 15 και πλέον ετών. Σημειωτέον ότι οι συμβάσεις του προηγούμενου έτους έληξαν 30 Ιουνίου 2017 και από τότε, οι περισσότεροι από αυτούς δεν μπορούν να κατοχυρώσουν ούτε ταμείο ανεργίας. «Πρόκειται για επιστήμονες με μεταπτυχιακά και διδακτορικά, οι οποίοι παρέχουν υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, καλύπτοντας επί δεκαετίες πάγιες και διαρκείς εκπαιδευτικές ανάγκες, αν και λίγους μήνες πριν είχαν τη δέσμευση του υπουργού Παιδείας για μονιμοποίησή τους», λέει ο σύλλογος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προς το παρόν γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν τα δεδουλευμένα του Δεκεμβρίου.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα