Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ξένοι φοιτητές «πρεσβευτές» της Ελληνικής

6

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

«Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναδεικνύει τον ελληνικό πολιτισμό και τη γλώσσα όχι μόνο ως ένα ουσιώδες οικουμενικό μάθημα αλλά και ως συγκριτικό πλεονέκτημα, καθιστώντας τη χώρα μας πόλο έλξης νέων επιστημόνων», ανέφερε ο πρύτανης του ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος, κάνοντας λόγο για την τιμή να είναι πρύτανης στα 30 χρόνια του ΘΥΕΣΠΑ, του προγράμματος των Θερινών Υποτροφιών Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών – του μεγαλύτερου προγράμματος από πλευράς διάρκειας σπουδών και αριθμού συμμετοχών που διοργανώνεται στον ελληνικό χώρο. Η ομιλία του κ. Δημόπουλου έγινε στην κατάμεστη Αίθουσα Τελετών του ιδρύματος στα Προπύλαια, σε ένα ιδιαίτερο κλίμα, καθώς φέτος το ΕΚΠΑ γιορτάζει τα 180 του χρόνια.

 

Ειδικότερα, η αρχή του ΘΥΕΣΠΑ έγινε το 1988 με απόφαση της Συγκλήτου, ύστερα από πρόταση του τότε πρύτανη Μιχάλη Σταθόπουλου και με την ευκαιρία της επετείου των 150 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 1987. Φέτος, στα 30 του χρόνια και στα 180 του ΕΚΠΑ, το ΘΥΕΣΠΑ αποτελεί «ένα πολύτιμο μέσο πολιτιστικής και εκπαιδευτικής διπλωματίας με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα και για το πανεπιστήμιό μας», είπε ο πρύτανης.

 

Πιο συγκεκριμένα, το ΘΥΕΣΠΑ, «ψυχή» του οποίου θεωρείται ο αναπληρωτής καθηγητής και τέως προϊστάμενος της γραμματείας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Κοντός, διαρκεί έξι εβδομάδες και έχει σκοπό την εξοικείωση ξένων ελληνιστών με τον νεοελληνικό πολιτισμό, τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, την ιστορία και την τέχνη. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές και διδάσκοντες ξένων πανεπιστημίων, στα οποία προσφέρονται γνωστικά αντικείμενα που έχουν σχέση με τις ελληνικές σπουδές. Στο πλαίσιο του προγράμματος λειτουργούν τμήματα αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων, στα οποία διδάσκεται η νέα ελληνική γλώσσα. Γίνονται, επίσης, διαλέξεις λογοτεχνίας, τέχνης και νεότερης ελληνικής ιστορίας, καθώς επίσης και για την προσφορά της Αρχαίας Ελλάδας στον πολιτισμό, το Βυζάντιο, τη φραγκοκρατία, την Κύπρο στον ελληνικό πολιτισμό, το μακεδονικό ζήτημα, την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, τη γλώσσα και τον πολιτισμό, την ελληνική γλώσσα και την επιστημονική ορολογία. Παράλληλα, διοργανώνονται ξεναγήσεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, όπως στην Ακρόπολη, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αρχαία Αγορά και στο Μουσείο Κεραμεικού, στο Βυζαντινό Μουσείο, στις Μυκήνες, στην Επίδαυρο, στο Ναύπλιο, στους Δελφούς. Εως τώρα, το πρόγραμμα έχουν παρακολουθήσει συνολικά 6.133 σπουδαστές, από τους οποίους ορισμένοι ελληνικής καταγωγής, προερχόμενοι από 654 ιδρύματα από 78 χώρες, όπως, ενδεικτικά, Αίγυπτο, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κύπρο, Λετονία, Λευκορωσία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ολλανδία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τσεχία και Φινλανδία.

 

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας, το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, τη Βουλή των Ελλήνων, το υπουργείο Πολιτισμού, το Ιδρυμα Ωνάση, το Ιδρυμα Λεβέντη, την Εθνική Τράπεζα, την Alpha Bank, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς. Θα ολοκληρωθεί στις 13 Ιουλίου με μια εκδήλωση αποχαιρετισμού των φετινών φοιτητών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα