Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

«Μην βαρεθείτε να τολμήσετε»: Ένας φοιτητής Πολυτεχνείου κάνει ταυτόχρονα σπουδές Χρηματοοικονομικών

4

Ένας φοιτητής Πολυτεχνείου κάνει ταυτόχρονα σπουδές Χρηματοοικονομικών και αποδεικνύει πως όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει χρόνος!

Ο Παναγιώτης Πατίκος είναι 21 ετών, αλλά δεν είναι ένας συνηθισμένος τριτοετής φοιτητής. Ναι μεν σπουδάζει στη σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του ΕΜΠ, αλλά ταυτόχρονα σπουδάζει και Χρηματοοικονομικά στο Deree. Και σαν να μην είναι αρκετά αυτά, είναι ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στο οποίο διετέλεσε πέρυσι Γενικός Γραμματέας, συμμετέχει στην Κίνηση Πολιτών και βοηθά τους νεότερους να ασχοληθούν με την καινοτομία ως μέλος του συλλόγου αποφοίτων του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων στην Ελλάδα. «Και στον ελεύθερό μου χρόνο, ασχολούμαι με την ποδηλασία και το στίβο», συμπληρώνει, προκαλώντας φυσικά την ερώτηση: Πώς τα προλαβαίνει όλα αυτά;

 

«Δεδομένων των σταθερών προγραμμάτων του ΕΜΠ και της επιλογής απογευματινών ωρών στο Deree μπορούσα να οργανώσω το πρόγραμμά μου σε βάθος εξαμήνου. Πλέον έχω οργανώσει κάθε εξάμηνο μέχρι την αποφοίτηση. Ο προγραμματισμός αυτός αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για τις παράλληλες σπουδές, τόσο για την αποφυγή χαμένων εξαμήνων αλλά βασικότερα για να υπάρχει και χρόνος χαλάρωσης», λέει ο Παναγιώτης, δίνοντας υπόσταση σε έναν προφίλ σπουδαστή τελείως διαφορετικό από το στερεότυπο του αιώνιου φοιτητή.

 

Σε νέους σαν τον Παναγιώτη απευθύνεται το πρόγραμμα Παράλληλων Σπουδών του Deree. Δίνει σε φοιτητές ΑΕΙ την ευκαιρία να ακολουθήσουν σπουδές και στο Deree και να συνδυάσουν τα ενδιαφέροντά τους, δημιουργώντας τις βάσεις για το μέλλον τους. «Ήθελα να ακολουθήσω το ίδιο έντονα τη μηχανική και τα χρηματοοικονομικά και ο συνδυασμός αυτός αποτελεί τη βέλτιστη λύση,  την οποία και προτείνω ανεπιφύλακτα», υποστηρίζει ο Παναγιώτης που μελλοντικά θέλει να ασχοληθεί με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο του τομέα μετάλλων (commodities), συνδυάζοντας τα δύο πτυχία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

 

Οι παράλληλες σπουδές στο Deree προσφέρουν τη δυνατότητα σε φοιτητές να εκτεθούν και να αξιοποιήσουν τα οφέλη δύο εκπαιδευτικών συστημάτων – του ελληνικού και του αμερικανικού – με αποτέλεσμα μία σφαιρική εκπαίδευση. Ο Παναγιώτης μας εξήγησε πώς τα δύο αυτά συστήματα μπορούν να δράσουν συμπληρωματικά: «Καθαρά ακαδημαϊκά, το ελληνικό σύστημα εμβαθύνει δραστικά στην ανάπτυξη θεωρίας και αρχών αλλά είναι αρκετά απομακρυσμένο από πρακτικές, την αγορά και case studies πράγματα στα οποία αντίστοιχα εμβαθύνει το αμερικανικό αλλά με μια σχετική ισορροπία και ταχύτερους ρυθμούς. Οργανωτικά και από πλευράς περιβάλλοντος δυστυχώς το ελληνικό σύστημα πάσχει συγκριτικά με το αμερικανικό, σε συνέπεια και αποδοτικότητα, αναλογία φοιτητών-διδακτικού προσωπικού αλλά και σε επαρκή χρηματοδότηση».

 

Τα δύο πτυχία κάτω από… το ίδιο κεφάλι είναι πράγματι μια πρόκληση, κι ο Παναγιώτης εύχεται να μπορούσε να έχει τον χρόνο για να αξιοποιήσει όλες τις επιλογές που προσφέρει η φοίτηση στο Deree, όπως οι σπουδές για ένα εξάμηνο στο εξωτερικό ή η ενεργή συμμετοχή στη φοιτητική κοινότητα με διοργάνωση εκδηλώσεων. Παρ’ όλ’ αυτά, αξιοποίησε στο έπακρο τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης και θα κάνει την πρακτική του στα γραφεία του Ομίλου Libra στο Miami, την άνοιξη του 2017.

 

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη, δεν είναι μόνο οι επαγγελματικές ευκαιρίες ή η συνδυασμένη γνώση που έχει κερδίσει από την εμπειρία αυτή, αλλά κάποιες βαθύτερες αξίες που θα τον ακολουθούν, όπως μας είπε. «Είτε σε μορφή σκοπού, στόχου ή της κοινωνίας, η συνολική εμπειρία στο Deree καταλήγει σε μια κουλτούρα συνεργατικότητας και ανάγκης για προσφορά. Αυτή αποτελεί μόνο μια ανάμεσα σε πολλές εποικοδομητικές προσλαμβάνουσες -ανάμεσα στις οποίες, αυτοπεποίθηση, κριτική σκέψη και ανάγκη συμμετοχής στα κοινά- αλλά ίσως τη βασικότερη».

 

Με το νέο ακαδημαϊκό έτος προ των πυλών, ο Παναγιώτης Πατίκος ετοιμάζεται για άλλο ένα έντονο έτος σπουδών αλλά δεν το μετανιώνει. Και προτείνει σε όποιον το σκέφτεται, να ακολουθήσει τέσσερα απλά βήματα, σε «φθίνουσα σειρά προτεραιότητας»:

 

1. Να μην βαρεθεί να το τολμήσει.

2. Να επισκεφθεί το Κολλέγιο και να ενημερωθεί, ώστε να προσδιορίσει τον καλύτερο συνδυασμό.

3. Να προσδιορίσει το λόγο για τον οποίο θέλει να σπουδάσει παράλληλα στο Deree  - είτε είναι το πλεονέκτημα δύο πτυχίων ή η θέληση να συνδυάσει δύο πεδία ενδιαφέροντος.

4. Να δημιουργήσει ένα εικονικό πρόγραμμα πριν ακόμη γραφτεί προκειμένου να έχει μια καλύτερη εικόνα του απαιτούμενου χρόνου.

 

Εκτός από τις παράλληλες σπουδές για ένα ακόμη πτυχίο, δηλαδή τον δρόμο που επέλεξε ο Παναγιώτης, στο Deree προσφέρεται η δυνατότητα να αποκτήσει κάποιος ένα minor, να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα 6 μαθημάτων για μία υποειδίκευση. Είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, το Deree στηρίζει οικονομικά και τους φοιτητές παράλληλων σπουδών, με υποτροφίες  που προσφέρονται βάσει βαθμού απολυτηρίου, επίδοσης στη σχολή ΑΕΙ και της ανάγκης για οικονομική στήριξη.

 

Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα