Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Αφαιρέθηκε από τον Χάινς Ρίχτερ ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορος

5

Την ανάκληση του τίτλου του επίτιμου διδάκτορος από τον καθηγητή, ιστορικό και συγγραφέα Χάινς Ρίχτερ αποφάσισε ομόφωνα το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η δυσφορία του τμήματος και ευρύτερα του ιδρύματος ήταν γνωστή εδώ και καιρό, ωστόσο εκφράστηκε δημοσίως μετά το σχόλιο του κ. Ρίχτερ στην «Κ» (στο φύλλο της 15ης Μαΐου) για μια κίνηση στο ΑΕΙ να του αφαιρεθεί ο τίτλος: «Θα είναι μεγάλη τιμή για εμένα πως θα είμαι ο δεύτερος Γερμανός στον οποίο θα συμβεί. Ξέρετε ποιος είναι ο πρώτος; Ο Τόμας Μαν, και μαντέψτε ποιος του είχε αφαιρέσει τον διδακτορικό τίτλο! Οι ναζί. Πάντως, λόγω αυτής της αναθεματισμένης ιστορίας (εννοεί τη δίκη), το βιβλίο πάει καλά. Είναι η πρώτη φορά που έχω κέρδος και δεν βγάζω απλώς όσα έχω ξοδέψει για την έρευνά μου. Επιπλέον, έχω γίνει διάσημος στη Γερμανία».

«Το τμήμα υπενθυμίζει ότι η κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορος δεν είναι χωρίς αξιακά εδραιωμένους όρους και προϋποθέσεις», αναφέρει το τμήμα στη χθεσινή απόφασή του και εστιάζει στα εξής, επικρίνοντας τον κ. Ρίχτερ:

 

«• Τον ισχυρισμό του κ. Ρίχτερ ότι το αντίθετο επιστημονικό επιχείρημα άλλου συναδέλφου του για το κατοχικό δάνειο διατυπώνεται κάτω από την απειλή της απόλυσης του τελευταίου από το ελληνικό πανεπιστήμιο. Η αναφορά αυτή προσβάλλει ευθέως το αυτοδιοίκητο όσο και την ίδια την υπόσταση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, του οποίου είναι μέλος.

 

• Τις γενικευτικές απαξιωτικές του αναφορές στην ιστορία και στους πολίτες της Κρήτης, στη δημόσια σφαίρα.

 

• Τις γενικευτικές του αναφορές, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, σε “Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνών κόμμα”.

 

• Τον παραλληλισμό εκ μέρους του της ενδεχόμενης αφαίρεσης του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα από σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο με πρακτικές του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, όπως συνέβη στην περίπτωση της αφαίρεσης του τίτλου του Τόμας Μαν από τους ναζί, την οποία επικαλείται ο καθηγητής Ρίχτερ. Αυτός ο παραλληλισμός θίγει το ελληνικό πανεπιστήμιο και την ιστορία του. Ας λάβει υπόψη του ο κ. Ρίχτερ ότι η ανάκληση ενός τίτλου δεν αποτελεί προνομία του ναζιστικού καθεστώτος. Απλώς σε ένα δημοκρατικό καθεστώς δεν συνοδεύεται και από την καύση των βιβλίων».

 

«Η απονομή ενός τίτλου είναι διαδικασία χαράς, η ανάκληση επώδυνη. Ωστόσο, δεν νομίζω ότι ο κ. Ρίχτερ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του περιποιούσε τιμή στο τμήμα που του απένειμε τον τίτλο», δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του Παν. Κρήτης Oδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας. Η «Κ» αναζήτησε τον κ. Ρίχτερ για να σχολιάσει την απόφαση, ωστόσο δεν κατέστη δυνατή η (ηλεκτρονική ή τηλεφωνική) επικοινωνία μαζί του.

Πηγη: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα