Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το ΕΚΠΑ δικτυώνει τους αποφοίτους του

Συνολικά 6.000 likes

μέσα σε μία ημέρα είχε χθες στο Facebook η απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) να φέρει σε επαφή τις χιλιάδες των αποφοίτων του. Πώς; Μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://alumni.uoa.gr.

Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι του πιο ιστορικού ιδρύματος της χώρας θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας να εγγραφούν στον σύλλογο αποφοίτων που επιθυμούν με βάση το πτυχίο τους (π.χ. εάν έχουν προπτυχιακό τίτλο από ένα τμήμα και μεταπτυχιακό από άλλο τμήμα, θα μπορούν να εγγραφούν στους συλλόγους και των δύο τμημάτων) και έτσι να μπορούν να ενημερώνουν για δικά τους θέματα και να ενημερώνονται για ζητήματα των άλλων αποφοίτων και του ΕΚΠΑ. Επίσης, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης Θάνος Δημόπουλος, το νέο δίκτυο θα παρέχει μεγάλο αριθμό πρόσθετων υπηρεσιών, όπως πληροφορίες για την αγορά εργασίας και προώθηση του ακαδημαϊκού/ερευνητικού έργου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της παρουσίας των αποφοίτων του ΕΚΠΑ στο ερευνητικό και εργασιακό περιβάλλον.

 

Το έργο, που χρηματοδοτήθηκε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» με επιστημονικό υπεύθυνο τον αναπληρωτή πρύτανη Θωμά Σφηκόπουλο, έρχεται να καλύψει μια έλλειψη που «ευθύνεται» και για την απώλεια πόντων για το ΕΚΠΑ στις διεθνείς αξιολογήσεις ΑΕΙ, οι οποίες έχουν ως κριτήριο την ύπαρξη σε κάθε ΑΕΙ δικτύου αποφοίτων. Για το νέο δίκτυο του ΕΚΠΑ, στελέχη του ιδρύματος θα ενημερώνουν σήμερα τους Αθηναίους σε κεντρικά σημεία της πόλης (π.χ. πλ. Συντάγματος).

 

Στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επίσης, μετά την ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου για κατάργηση της κλήρωσης για την επιλογή φοιτητών στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), η διοικούσα επιτροπή του ιδρύματος διευκρίνισε χθες ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από πρότασή της. «Η διαδικασία της κλήρωσης των φοιτητών αποτελεί ελληνική εφεύρεση και συνεπώς ιδιοτυπία σε σχέση με τα διεθνή δεδομένα στον ακαδημαϊκό χώρο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Καταλήγει, επιπλέον, στο να μπορούν να σπουδάζουν οι τυχεροί, γεγονός πρωτόγνωρο!

 

Η πρόθεση κατάργησης της κλήρωσης περιλαμβάνει αποκλειστικά σε αυτήν τη φάση τα προπτυχιακά προγράμματα, διότι στα προπτυχιακά δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα, παρά μόνο η κατοχή απολυτηρίου μέσης εκπαίδευσης, ενώ δεν προβλέπεται να εφαρμοστεί πριν από την ακαδημαϊκή περίοδο 2017-18», ανέφερε χθες η διοικούσα επιτροπή του ΕΑΠ.

 

Την ίδια στιγμή, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο σπουδών στα ΤΕΙ (μεταξύ αυτών και οι λεγόμενοι «αιώνιοι») είναι περισσότεροι όσων φοιτούν μέσα στην κανονική διάρκεια σπουδών. Το 2013-14 εντός κανονικών εξαμήνων ήταν 99.389 φοιτητές και εκτός 106.256. Εντυπωσιακή είναι η μείωση των μονίμων διδασκόντων στα ΤΕΙ. Το 2012-13 υπηρετούσαν 5.487 καθηγητές και το 2013-14, 4.004, δηλαδή ο αριθμός μειώθηκε κατά 27%.

 

Τέλος, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) διαμαρτύρεται διότι στην 36μελή Επιτροπή Διαλόγου που σύστησε το υπουργείο Παιδείας για να οργανώσει τον εθνικό διάλογο, δεν μετέχει ούτε ένας μαθηματικός!

 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα