Εκπαιδευτικά Νέα απο την Βουλή

Επερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με θΕΜΑ: «Καταγγελία και Μηνυτήρια Αναφορά της ΟΙΕΛΕ για σοβαρές παρανομίες σε Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο»

Created: Monday, 07 September 2020 18:47
Hits: 12417

8

Αθήνα, 7  Σεπτεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

ΘΕΜΑ: «Καταγγελία και Μηνυτήρια Αναφορά της ΟΙΕΛΕ για σοβαρές παρανομίες σε Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο»

 

Πριν από έναν μήνα περίπου ο Προέδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας κ. Μιχάλης Κουρουτός προέβη σε μια δημόσια ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία κατήγγειλε ότι μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο τον Δεκέμβριο του 2018, ελεγκτές του Υπουργείου Παιδείας διαπίστωσαν πως τα βιβλία των απουσιών είχαν εξαφανιστεί.

 

Ο έλεγχος αφορούσε το σχολικό έτος 2017-2018 και το σχολείο στο οποίο διεξήχθη είναι το «Κολλέγιο Αθηνών», το σχολείο – σύμβολο της επιχειρηματικής, πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας, στο οποίο φοίτησε η νυν Υπουργός Παιδείας, αλλά και ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης. Ο Προέδρος της ΟΙΕΛΕ κατήγγειλε δημοσίως ότι το συγκεκριμένο σχολείο προέβη σε μαζική διαγραφή απουσιών μαθητών του μέσω της μεθόδου της εσκεμμένης καταστροφής απουσιολογίων, επειδή τουλάχιστον 10 μαθητές-γόνοι επιφανών οικογενειών είχαν πάνω από 400 απουσίες και θα υποχρεώνονταν να επαναλάβουν την τάξη.

Μάλιστα η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας γνώριζε επισήμως την παρανομία αυτή ήδη από το μήνα Δεκέμβριο 2019, κατόπιν κατάθεσης Υπομνήματος από την Ομοσπονδία στο Υπουργείο. Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ το Υπόμνημα αυτό  είχε ως περιεχόμενο σοβαρές παρανομίες στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπου περιλαμβανόταν και το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Το επίμαχο απόσπασμα της καταγγελίας του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ έχει ως εξής:

 

«Ξέρει η κ. Υπουργός εδώ και μήνες – επισήμως από εμάς από τις 23 Δεκεμβρίου του 2019 – για την απίστευτη υπόθεση της καταστροφής βιβλίων απουσιών στο σχολείο της, στο Κολλέγιο Αθηνών. Γιατί κατέστρεψαν τα βιβλία; Μα διότι κάποιοι “γόνοι” είχαν πάνω από 400 απουσίες απαξιώντας να παρακολουθούν μαθήματα και θα κινδύνευαν να μείνουν στην ίδια τάξη.».

 

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, για το ζήτημα αυτό έχει διενεργηθεί ΕΔΕ, «… χωρίς να έχει μάθει κανείς το πόρισμά της».

 

Τα παραπάνω στοιχεία κατατέθηκαν από την ΟΙΕΛΕ και υπό τη μορφή της Μηνυτήριας Αναφοράς, από την οποία προκύπτει ότι η διαδικασία της ΕΔΕ έχει ολοκληρωθεί και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Π.Δ.Ε. Αττικής κατά το άρθρο 118 παρ. 6 του ν. 3528/2007. Η παραπομπή αυτή αποδεικνύει ότι ο αρμόδιος πειθαρχικώς προϊστάμενος διαπίστωσε πειθαρχικά αδικήματα σε βάρος της διοίκησης του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου, κρίνοντας ταυτόχρονα ότι το παράπτωμα που διαπιστώθηκε επισύρει ποινή ανώτερη της αρμοδιότητάς του.    

 

Με βάση τα  παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:

 

1. Σε ποιες ενέργειες προέβη και ποιες εντολές έδωσε για τον έλεγχο και την διαλεύκανση του σοβαρού αυτού περιστατικού σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4622/2019;

2. Ποια είναι τα αποτελέσματα του πορίσματος της ΕΔΕ;

3. Ποιες ευθύνες προέκυψαν σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων [φυσικών και ηθικών αυτουργών] από την ΕΔΕ;

4. Έχουν ασκηθεί πειθαρχικές διώξεις σε βάρος των εμπλεκομένων προσώπων;

5. Περατώθηκε η πειθαρχική διαδικασία τηρουμένων των προθεσμιών, των όρων και των προϋποθέσεων του άρθρου 122 του ν. 3528/2007;

6. Ποιες πειθαρχικές παραβάσεις διαπιστώθηκαν και ποιες ποινές επιβλήθηκαν για το πρωτοφανές αυτό περιστατικό;

7. Η κ. Υπουργός εφάρμοσε το άρθρο 123 του ν. 3528/2007;

8. Κατά το σχολικό έτος 2019 – 2020 πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της Επικράτειας και ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;

9. Ποια μέτρα έχει ήδη ή προτίθεται να λάβει το Υπουργείο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε παρόμοια φαινόμενα παρανομίας από τους επιχειρηματίες στην ιδιωτική εκπαίδευση στο μέλλον;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

 

Μάρκου Κώστας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Φίλης Νικόλαος

Τζούφη Μερόπη

Αλεξιάδης Τρύφων

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρης Κωνσταντίνος

Ηγουμενίδης Νικόλαος

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Μάλαμα Κυριακή

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Λάππας Σπυρίδων

Πέρκα Θεοπίστη

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρλέτης Παναγιώτης

Σκουρολιάκος Παναγιώτης

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τσίπρας Γεώργιος

Φάμελλος Σωκράτης

Χρηστίδου Ραλλία