Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Εκπαιδευτικά Νέα απο την Βουλή

Βόμβα: Αρον-άρον στη Βουλή το Ασφαλιστικό για να προλάβουν το Eurogroup

Με

στόχο να έχουν ψηφιστεί όλα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαΐου, η κυβέρνηση φέρνει στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και το φορολογικό το Σάββατο 7 Μαΐου, ώστε να ψηφιστεί την Κυριακή 8 Μαΐου, και να πάει στο Eurogroup με ψηφισμένο το νομοσχέδιο.

Βόμβα: Αρον-άρον στη Βουλή το Ασφαλιστικό για να προλάβουν το Eurogroup

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, το νομοσχέδιο επρόκειτο να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις αρχές της εβδομάδας και να ολοκληρωθεί η ψήφισή του την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Την πρόταση της κυβέρνησης να διεξαχθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, επικύρωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Με την κυβερνητική πρόταση διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Η συζήτηση των άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα, με την κατάθεση, από τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, της αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Ωστόσο, η αιφνιδιαστική αυτή κίνηση προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για το ποια είνα η σκοπιμότητά της. Πηγές στην αντιπολίτευση δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο «σαλαμοποίησης» των μέτρων του πακέτου των 5,4 δισ. Αφήνουν δηλαδή να εννοηθεί ότι γίνεται για να αιφνιδιαστούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, να ψηφίσουν τα μέτρα αυτά τα οποία όμως δεν θα είναι τα τελικά αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο υπουργός Εργασίας κατέθεσε αναλογιστική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και αφορά τα κύρια ταμεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, δηλαδή το 90% του ασφαλιστικού συστήματος. Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, εκκρεμεί η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) λόγω των εκτεταμένων νομοτεχνικών βελτιώσεων, που προέκυψαν κατά τη διαπραγμάτευση και θα ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου.

Ο κ. Κατρούγκαλος κατέθεσε ακόμη τέσσερις ειδικές μελέτες.

Ζητήσαμε από το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ειδική μελέτη για τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, ώστε να τηρηθεί η συνταγματική επιταγή για το αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, και από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος.

Ο υπουργός Εργασίας, ανακοίνωσε επίσης νομοτεχνικές βελτιώσεις, όπως η επέκταση της μεταβατικής ευνοϊκής ρύθμισης για όλους τους νέους επιστήμονες και όχι μόνο τους γιατρούς τους μηχανικούς και τους δικηγόρους, αλλά για όλους τους απόφοιτους ΑΕΙ.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τόσο για τις κύριες όσο και για τις επικουρικές συντάξεις, ξεπερνούν το 102% για τις μικρές συντάξεις και για όλες τις άλλες το 75%.

«Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που στηρίζεται στις αρχές τις ισονομίας και της δικαιοσύνης δεν κάνει περικοπές, αλλά προστατεύει τους συνταξιούχους και τόνισε ότι η μεταρρύθμιση «δεν ήρθε μεταφρασμένη», αλλά αξιοποιήθηκαν επιστήμονες, όπως τα μέλη της Επιτροπής Σοφών, στα οποία περιλαμβάνονταν στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της αντιπολίτευσης.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line

f t g m

Τα τελευταία νέα