Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Συνδικαλιστικά Νέα

Κινητοποίηση ΟΙΕΛΕ στο Υπ. Εργασίας: «Ας αποφασίσει η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου. Ή με τους 65000 ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ή με το λόμπι των παρανομούντων εργοδοτών» Ορίστηκε συνάντηση με τη ΓΓ Εργασία

9

Πραγματοποιήθηκε σήμερα κινητοποίηση της ΟΙΕΛΕ μπροστά από το Υπουργείο Εργασίας, με κεντρικό αίτημα να αντιμετωπιστεί η άθλια κατάσταση που επικρατεί στα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών.Η συνάντηση που ζητήθηκε από την ΟΙΕΛΕ με τη ΓΓ Εργασίας κ. Στρατινάκη δεν πραγματοποιήθηκε με πρόσχημα ότι ένας όροφος (!) του Υπουργείου έκλεισε λόγω κρούσματος COVID. Τελικά, μετά από την επιμονή των εκπροσώπων της Ομοσπονδίας, η κ. Στρατινάκη ενημέρωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 25/9 και ώρα 12:30.

 

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι εδώ και τρεις μήνες η ΓΓ Εργασίας κ. Στρατινάκη, παρά τη δέσμευσή της για διάλογο από τα τέλη Ιουλίου και παρά τις συνεχείς επιστολές-προσκλήσεις μας, αρνείται να δει τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ που έχουν επισημάνει ότι το Υπουργείο βάζει πλάτη στην ασύδοτη και παραβατική συμπεριφορά του λόμπι των εργοδοτών στο συγκεκριμένο χώρο. Από τις  ακραίες εργοδοτικές πρακτικές πλήττεται το δημόσιο συμφέρον, καθώς η γιγαντιαίας έκταση φοροδιαφυγή (πάνω από 40% των εκπαιδευτικών εργάζονται «μαύρα», ή υποδηλωμένοι, ενώ η 45λεπτη διάρκεια της διδακτικής ώρας παραβιάζεται συστηματικά για να «κερδίσουν» οι εργοδότες διδακτικά λεπτά για τα οποία δεν καταβάλουν αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές) τορπιλίζει τα δημόσια έσοδα, ενώ καταπατώνται στοιχειώδη εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζόμενων. Η διαλυμένη Επιθεώρηση Εργασίας αδυνατεί να ελέγξει το χάος ανομίας στις μονάδες του χώρου, ενώ το Υπουργείο Εργασίας με «έξυπνες» εγκυκλίους, όπως αυτή με τη δήθεν εποχικότητα Φροντιστηρίων και Κ.Ξ.Γ. διευκολύνει την παρανομία και οδηγεί σε εκατοντάδες παράνομες απολύσεις.

 

Στην εποχή της πανδημίας, τα προβλήματα είναι πλέον οξύτατα. Σε πολλούς από τους χώρους αυτούς, σε μικροσκοπικές αίθουσες και χωρίς την τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας, συνωστίζονται καθημερινά χιλιάδες μαθητές και εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα οι εκπαιδευτικές αυτές μονάδες να αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Θα πρέπει, επίσης, να τονιστεί, ότι μαθήματα βιντεοσκοπούνται παράνομα για μελλοντική χρήση με αποτέλεσμα να παραβιάζονται βάναυσα προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών.

 

Είναι υπερήφανη η κυβέρνηση που ένας χώρος Παιδείας είναι το πιο παραβατικό κομμάτι του ιδιωτικού τομέα; Θα πρέπει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να αποφασίσουν: Ή θα προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον, τα δημόσια ταμεία, την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων μαθητών και εργαζόμενων στα Φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ή θα διαφυλάξουν τα στενά συμφέροντα ενός ακραίου λόμπι επιχειρηματιών εκπαίδευσης.

f t g m

Τα τελευταία νέα