Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Συνδικαλιστικά Νέα

ΟΛΜΕ: 17-12-2019 Σχετικά με τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολ. μονάδων

9

Αθήνα, 17/12/19

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Σχετικά με συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων

 

 

 

Σύμφωνα με την από 22/10/2019 εγκύκλιο 165494/ΓΔ4 του ΥΠΑΙΘ με τίτλο «Μεταβολές σχολικών μονάδων σχολικού έτους 2020-2021!», που αφορά «ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς» σχολείων αλλά και «καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ», οι ΔΙΔΕ και ΔΙΠΕ όλης της χώρας έπρεπε να καταθέσουν μέχρι 22/11 σχετικές προτάσεις και να τις κοινοποιήσουν και στους Δήμους. Αν και το έγγραφο αυτό στέλνεται κάθε χρόνο, φέτος τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Σύμφωνα με καταγγελίες ΕΛΜΕ, γονέων, μαθητών και τοπικών κοινωνιών έχουν ξεκινήσει διαδικασίες συγχωνεύσεων-υποβιβασμών οι οποίες ανακόπηκαν προσωρινά από κινητοποιήσεις των εμπλεκόμενων στις εξής τουλάχιστον περιπτώσεις:

 

7ο ΓΕΛ και 8ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης με 495 μαθητές, με στόχο να κλείσουν και να μεταφερθούν οι μαθητές σε διπλανά σχολεία, αλλά και συγχώνευση του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Ν. Σμύρνης με 301 μαθητές.

Λύκειο και Γυμνάσιο Ερυθρών με 155 μαθητές, με στόχο να συγχωνευτούν σε γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις. Ο δήμος Μάνδρας έχει πάρει αρνητική απόφαση.

Ανεπίσημες προτάσεις της ΠΔΕ Αχαΐας για να προσαρτηθούν ως λυκειακές τάξεις στα αντίστοιχα γυμνάσια το ΓΕΛ Κλειτορίας, το ΓΕΛ Δάφνης και το Εσπερινό ΓΕΛ Αιγίου με αρνητικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

12 συνολικά σχολεία από τα Δίκαια έως την Σαμοθράκη, με πρόταση του ΔΙΔΕ Έβρου να συγχωνευτούν σε 6 Γυμνάσια με λυκειακές τάξεις. Έχει προκαλέσει αναστάτωση στον κόσμο και οι Δήμοι έχουν ταχθεί κατά των συγχωνεύσεων στο πλευρό τους.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει καμία συγχώνευση, κλείσιμο, υποβιβασμό σχολείου. Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ να επαγρυπνούν για να μην περάσει άλλη μια φάση συρρίκνωση-κατάργησης των Δημόσιων σχολείων.

f t g m

Τα τελευταία νέα