Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Συνδικαλιστικά Νέα

Ενημερωτικό σημείωμα Β. Παληγιάννη, αιρετού ΚΥΣΠΕ (06/04/2019)

9

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ως γνωστό απρόσμενα και αναιτιολόγητα, έδωσε 17ήμερη παράταση στην υποβολή αιτήσεων για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης. Ως αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών Π.Ε. κατήγγειλα τη συγκεκριμένη απόφαση ζητώντας παράλληλα από τον Υπουργό Παιδείας να μας γνωστοποιήσει τους λόγους που επέβαλαν την παράταση.

 

            Με έκπληξη διάβασα την απάντηση του Υπουργού η οποία επί της ουσίας δυστυχώς επιβεβαιώνει τις επισημάνσεις μου για σκοπιμότητες και ταυτόχρονα γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά που έθεσα στην ανακοίνωσή μου, στις 4/4/2019. Υποστηρίζει ο Υπουργός, ότι κρίθηκε αναγκαία η παράταση με δεδομένο ότι οι οριστικοποιημένες υποβληθείσες  αιτήσεις έως 2/4/2019 ήταν 516 και οι μη οριστικοποιημένες 216.

 

 

            Αλήθεια πιστεύει ο Υπουργός Παιδείας ότι μ’ αυτό το επιχείρημα πείθει για αναγκαιότητα 17ήμερης παράτασης; Έδωσε 17 ημέρες παράταση για οριστικοποίηση των αιτήσεων; Είναι για γέλια!!

 

            Λίγη σοβαρότητα και υπευθυνότητα δεν βλάπτει. Δυστυχώς η απάντησή του επιβεβαιώνει την επιβολή «φυτευτών» στη διαδικασία επιλογής έχοντας σαφή εικόνα των υποψήφιων που υπέβαλαν αίτηση έως 2/4/2019.

 

            Με απλά λόγια η 17ήμερη παράταση κρύβει προσπάθεια ελέγχου της επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης.

 

            Ταυτόχρονα ο Υπουργός επιχείρησε να σπιλώσει το ρόλο μας, ως αιρετών, κατηγορώντας μας για αντιπολιτευτικό μένος και για έλλειψη σοβαρότητας.

 

            Κατανοώ κ. Υπουργέ, ότι ενοχλείστε από τις ανακοινώσεις των αιρετών μέσω των οποίων ενημερώνονται οι εκπαιδευτικοί, γι’ αυτό και αντιδράτε με προσωπικές αήθεις επιθέσεις εις βάρος μας, προκειμένου να φιμωθεί η αλήθεια.

 

            Λυπούμαι κ. Υπουργέ αλλά πρέπει να σας θυμίσω πως η κυβέρνησή σας από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της επεδίωξε τον απόλυτο έλεγχο της διοικητικής πυραμίδας της εκπαίδευσης αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

 

            Σ’ όλες τις επιλογές Περιφερειακών Διευθυντών, Διευθυντών Εκπαίδευσης, κλπ. θριάμβευσε ο κομματισμός, η ημετεροκρατία, η αναξιοκρατία και η παρεοκρατία. Η σκληρή παραταξιακή λογική και κομματική σκοπιμότητα τέθηκαν πάνω από το συμφέρον της εκπαίδευσης.

 

            Ακόμη και στον τρίτο κατά σειρά νόμο για τις επιλογές στελεχών (Ν.4547/18) που εσείς ψηφίσατε, επιδιώξατε ελεγχόμενες επιλογές μέσω του απόλυτου ελέγχου των Συμβουλίων Επιλογής, των παράλογων κι αντιφατικών διατάξεων αλλά και με στοχευμένους «κόφτες».

 

            Η επιλογή των Συντονιστών εκπαιδευτικού έργου απομυθοποίησε την πολλά υποσχόμενη περί αξιοκρατίας κυβερνώσα αριστερά.

 

            Σ’ ότι αφορά την επιλογή των Περιφερειακών Διευθυντών, επισημάναμε τις ασάφειες ως προς τη μοριοδότηση ιδιαίτερα του διδακτικού και ερευνητικού έργου των υποψηφίων που είχαν ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις τη διαφορετική αντιμετώπιση των υποψηφίων αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν, η αποσφράγιση των φύλλων αξιολόγησης και η καταχώρηση της βαθμολογίας, που έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία των επιλογών χωρίς την παρουσία των τεσσάρων αιρετών, αφού ο Πρόεδρος αρνήθηκε τη διαφάνεια στη συγκεκριμένη διαδικασία, παρά το γεγονός ότι τα  φύλλα αξιολόγησης αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πρακτικών. Επομένως το όποιο αποτέλεσμα της επιλογής των Περιφερειακών Διευθυντών δεν πρόκειται ως αιρετοί να το νομιμοποιήσουμε.

 

            Δυστυχώς για σας κ. Υπουργέ οι επιλογές Στελεχών Εκπαίδευσης απομυθοποίησαν την πολλά υποσχόμενη περί αξιοκρατίας κυβερνώσα αριστερά.

 

            Γι’ αυτό και είναι εύλογη και κατανοητή η δυσπιστία των εκπαιδευτικών απέναντι στις προθέσεις, τη σκοπιμότητα και την εγκυρότητα της 17ήμερης παράτασης υποβολής αιτήσεων για Διευθυντές Εκπαίδευσης.

 

 

 

Πάντα στη διάθεσή σας

 

Παληγιάννης Βασίλης

f t g m

Τα τελευταία νέα