Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Συνδικαλιστικά Νέα

ΟΙΕΛΕ: Ανακαλεί ή υποκρίνεται ο ΣΙΣ;

9

Για μια ακόμη φορά η ηγετική ομάδα του ΣΙΣ προκαλεί. Αυτή τη φορά στην προσπάθειά της να αναδιπλωθεί μετά την οξύτατη, γενικευμένη αντίδραση της κοινωνίας για την αντίδρασή της στην υποχρέωση, με το νέο νόμο, να εγγράφονται στα ιδιωτικά σχολεία μαθητές ΑΜΕΑ με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές, εξέδωσε «απολογητική» ανακοίνωση, η οποία και πάλι διαστρεβλώνει πλήρως την πραγματικότητα.

 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η διάταξη δε θα έπρεπε να ψηφιστεί, καθώς ήδη κάτι τέτοιο …ισχύει! Μάλιστα, ο ΣΙΣ απευθύνει …προτροπή προς το Υπουργείο Παιδείας να ισχύουν στα δημόσια σχολεία όσα ισχύουν στα ιδιωτικά!

 

 

Για να δούμε, όμως, ποια είναι η πραγματικότητα ιδιωτικά σχολεία, υπό την αυστηρή επίβλεψη της πολιτείας, διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές, για να φιλοξενήσουν παιδιά ΑΜΕΑ. Δυστυχώς, όμως, σε πολλά από αυτά οι υποδομές αυτές παραμένουν αναξιοποίητες, διότι:

 

Σε κάποια ιδιωτικά σχολεία της ελίτ παιδιά με αναπηρία και ειδικές ανάγκες δεν εγγράφονται, για να μη «χαλάει» η καλή εικόνα της μαθητικής «πελατείας» και για να μην αγχωθούν κάποιοι γονείς ότι τα παιδιά τους θα βρεθούν στο ίδιο περιβάλλον με «κατώτερου» είδους μαθητές!

Σε κάποια άλλα καταγράφεται το φαινόμενο του parking των μαθητών, καθώς οι γονείς πληρώνουν παχυλά δίδακτρα για τα παιδιά αυτά, αλλά τα σχολεία δεν παρέχουν εξειδικευμένα προγράμματα ένταξης, παράλληλη στήριξη, κατάλληλο προσωπικό.

Πίσω από τη στάση της ηγετικής ομάδας των σχολαρχών κρύβεται η απόλυτη προσήλωσή τους, όχι στην υπηρεσία του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και των παιδιών, αλλά στο κέρδος. Διότι η παιδαγωγική υποστήριξη των παιδιών αυτών στοιχίζει και αφήνει λιγότερο κέρδος από ό, τι οι “mainstream” μαθητές.

 

Βεβαίως, υπάρχουν πολλά ιδιωτικά σχολεία που έχουν οργανωμένες υποδομές υποδοχής παιδιών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που συνεργάζονται με ειδικούς παιδαγωγούς και ψυχολόγους. Η ΟΙΕΛΕ αναγνωρίζει, στηρίζει και επικροτεί διαχρονικά την προσπάθεια και το έργο τους.

 

Επισημαίνουμε ότι η Ομοσπονδία μας θα ζητήσει από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να δηλώσουν τα ιδιωτικά σχολεία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ποια παιδιά φιλοξενούν με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με ποιο προσωπικό ή πρόγραμμα καλύπτουν τις ανάγκες τους, πόσα τμήματα λειτουργούν, με ποιους εκπαιδευτικούς και υπό ποιο εργασιακό καθεστώς αυτοί εργάζονται σ’ αυτά.

 

ΕΛΑΤΕ ΣΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

 

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στα Προεδρεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. και της ΟΙΕΛΕ που κατέληξε στην αποστολή κοινής επιστολής των προέδρων των δύο Ομοσπονδιών προς τον Υπουργό. Με την επιστολή αυτή ζητείται η προσθήκη στη νομοθετική διάταξη του Υπουργείου Παιδείας ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία οι όροι και οι προϋποθέσεις εφαρμογής τους θα προκύψουν μετά από διάλογο της Ε.Σ.Α.μεΑ., της ΟΙΕΛΕ και του ΣΙΣ.

 

Εμείς απευθύνουμε σήμερα ανοιχτή πρόσκληση στον Σύνδεσμο ημέρα Τρίτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Ελάτε να συζητήσουμε μαζί, να καθορίσουμε τον τρόπο εφαρμογής και στα ιδιωτικά σχολεία υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας η κοινωνική ένταξη των παιδιών αυτών και η ισότιμη πρόσβασή τους στη γνώση. Είναι μια ιερή αποστολή, που αφορά όλο τον κόσμο της εκπαίδευσης, μια αποστολή στην οποία η έννοια του κέρδους δε χωρά.

 

Σε περίπτωση που δεν αποδεχτείτε, όπως συνέβη και με τους πρόσφυγες, την κοινή πρόσκληση Ε.Σ.Α.μεΑ.-ΟΙΕΛΕ, δηλώνουμε ότι εμείς θα πορευτούμε με τα σχολεία αυτά που τίθενται στην υπηρεσία της κοινωνίας, του δημόσιου συμφέροντος και των μαθητών.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

 

f t g m

Τα τελευταία νέα