Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Συνδικαλιστικά Νέα

ΠΟΣΔΕΠ: σχετικά με την συνάντηση με αναπλ. υπουργό έρευνας 19/4/2017

5

Την Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προέδρου της ΠΟΣΔΕΠ με τον Αναπλ. Υπουργό έρευνας κ. Κ. Φωτάκη, μετά από αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ. Στη συνάντηση συμμετείχε ο σύμβουλος του Υπουργού κ. Γ. Χουρδάκης.

 

Τα θέματα που τέθηκαν εκ μέρους της ΠΟΣΔΕΠ ήταν :

 

 

Πολιτική της Κυβέρνησης για την έρευνα. Ζητείται ξεκάθαρη και σταθερή πολιτική για την Έρευνα την Καινοτομία και την Ανάπτυξη με σημαντική χρηματοδότηση και διαφανές θεσμικό πλαίσιο στα πρότυπα της ΕΕ. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση τόσο της βασικής όσο και της εφαρμοσμένης έρευνας σε όλους τους τομείς της επιστήμης.

2.Προγραμματισμός προκηρύξεων για ερευνητικά έργα. Ζητείται η καθιέρωση τακτικών ετήσιων προκηρύξεων για τα ερευνητικά προγράμματα.

 

3.Διαφάνεια και μείωση γραφειοκρατίας στη χρηματοδότηση και την υλοποίηση ερευνητικών έργων. Προτείνεται η υλοποίηση ενιαίας πλατφόρμας ανοιχτής στο διαδίκτυο όπου θα είναι δημοσιοποιημένα όλα τα στοιχεία των χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων από τη φάση της υποβολής και αξιολόγησης έως και τη φάση της ολοκλήρωσης. Θα υπάρχει έτσι πλήρης δημοσιότητα της εξέλιξης και της πορείας τους και πλήρης διαφάνεια στην αξιοποίηση των ερευνητικών κονδυλίων.

 

4.Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας ΕΛΚΕ και διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων. Αναδείχθηκαν τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει από το νέο θεσμικό πλαίσιο και την ένταξη των ΕΛΚΕ στους φορείς γενικής κυβέρνησης και της διαχείρισης των ερευνητικών προγραμμάτων με γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθιστούν προβληματική την εκτέλεση των ερευνητικών έργων

 

 

 

Αναλύθηκαν από τον Υπουργό οι βασικοί άξονες, οι οποίοι περιλαμβάνουν θεσμικές/νομοθετικές παρεμβάσεις (Ν. 4386/2016), τη λειτουργία του νέου φορέα (ΕΛΙΔΕΚ - Ν. 4429/2016) που διοικείται από τα Παν/μια, ορισμένα ΤΕΙ και τα Ερευνητικά Κέντρα, αλλά και με τη δημιουργία Υπερταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (με τα επιμέρους ταμεία Καινοτομίας, Πρώιμου Σταδίου και Ανάπτυξης) για την ενίσχυση της οικονομίας της γνώσης και της επιχειρηματικότητας.

 

Παρουσιάστηκαν από τον Υπουργό καινοτομικά στοιχεία στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των προκηρύξεων έργων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) και ειδικότερα:

 

στοιχεία για τον προγραμματισμό προκηρύξεων ερευνητικών προγραμμάτων που περιλαμβάνουν ανοιχτές προκηρύξεις με διαδοχικούς κύκλους αξιολόγησης και διακριτό προϋπολογισμό (π.χ. προκήρυξη δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»)

ηλεκτρονική υποβολή  αιτήσεων χρηματοδότησης χωρίς δικαιολογητικά

ηλεκτρονικές διαδικασίες σε όλα τα στάδια του έργου (υποβολή  - αξιολόγηση – ένταξη - ολοκλήρωση)

εφαρμογή απλοποιημένου κόστους για τις έμμεσες δαπάνες (σταθερό ποσοστό 15% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών προσωπικού) 

διαδικασία ενστάσεων - αντιρρήσεων

πρότυπος οδηγός εφαρμογής

απλοποίηση διαδικασιών στην υλοποίηση έργων (τροποποιήσεις, αντικαταστάσεις, αλλαγές )

περισσότερες πιστοποιήσεις με στόχο την καλύτερη ροή χρηματοδότησης με χρηματορροή ανά συνδικαιούχο

τροποποιήσεις ήσσονος σημασίας χωρίς απαίτηση  έγκρισης από την υπηρεσία με ευθύνη του δικαιούχου

χρήση υπηρεσιών ορκωτών λογιστών 

ελαχιστοποίηση του χρόνου απόκρισης σε αιτήματα τροποποίησης μείζονος σημασίας, πιστοποίησης , αντιρρήσεις κλπ

 

 

Με εκτίμηση,

 

   Ο Πρόεδρος

 

Στάθης Ευσταθόπουλος

 

Καθηγητής Ε.Κ.Π.Α.

 

f t g m

Τα τελευταία νέα