Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Ειδική Αγωγή

Δεν επαρκούν οι σχολικοί νοσηλευτές

4

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Την ανάγκη επιτάχυνσης των προσλήψεων σχολικών νοσηλευτών τονίζουν οι εκπρόσωποι ατόμων με διαβήτη, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδους Διαβήτη.

 

Οπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων και Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, ο αριθμός των σχολικών νοσηλευτών δεν επαρκεί για όλα τα παιδιά με διαβήτη, ενώ για τη φετινή χρονιά δεν έχουν καλυφθεί ακόμα όλα τα αιτήματα για παρουσία σχολικών νοσηλευτών οι οποίοι θα έχουν υπό τη φροντίδα τους τους μικρούς πάσχοντες όσο αυτοί βρίσκονται στο σχολείο. Επιπλέον, η ομοσπονδία ζητεί την τοποθέτηση διατροφικής ετικέτας με ένδειξη των θρεπτικών συστατικών ανά 100 γραμμάρια προϊόντος στα σχολικά γεύματα που χορηγούνται δωρεάν μέσω του υπουργείου Εργασίας σε περισσότερα από 700 σχολεία σε όλη τη χώρα. Οπως επισημαίνει, αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη και τις οικογένειές τους να μπορούν να προγραμματίζουν σωστά τη χορήγηση ινσουλίνης, αποτρέποντας περιπτώσεις υπογλυκαιμίας και υπεργλυκαιμίας.

 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διαβήτη, σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά και έφηβοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, ενώ 425 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με σακχαρώδη διαβήτη, αριθμός που αναμένεται να φθάσει τα 522 εκατομμύρια έως το 2030. Το 2017 ο σακχαρώδης διαβήτης προκάλεσε 4 εκατ. θανάτους παγκοσμίως, ενώ οι δαπάνες για νοσηλεία και θεραπείες ξεπέρασαν τα 727 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Ο ρόλος της οικογένειας

 

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη είναι επικεντρωμένη στον ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη αλλά και διαχείριση της νόσου. Σύμφωνα με την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, όταν η οικογένεια τρώει υγιεινά γεύματα και ασκείται, όλα τα μέλη της υιοθετούν και ενισχύουν συμπεριφορές οι οποίες επιτρέπουν την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Η διαχείριση της νόσου απαιτεί καθημερινή θεραπεία, τακτική παρακολούθηση, υγιεινό τρόπο ζωής και συνεχή εκπαίδευση τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους. Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη βρίσκει τη χώρα μας σε «σύγχυση» σχετικά με τους ειδικούς που περιθάλπουν τους διαβητικούς ασθενείς. Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο του υπουργείου Υγείας για τις ιατρικές ειδικότητες, τον τίτλο ή τον όρο «διαβητολόγος» μπορούν νόμιμα να χρησιμοποιούν μόνο οι ενδοκρινολόγοι, γεγονός που όπως καταγγέλλουν νοσοκομειακοί γιατροί αποκλείει τους παθολόγους και τους παιδιάτρους από την περίθαλψη διαβητικών ασθενών.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

f t g m

Τα τελευταία νέα