Copyright 2024 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Μισθολογικά Συνταξιοδοτικά

Σε τέλμα χιλιάδες αιτήσεις - Έως και τρία χρόνια η αναμονή για την έκδοση σύνταξης

6

Αθήνα

Σε τέλμα βρίσκονται 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια σύνταξη. Μάλιστα, πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι πεθαίνουν περιμένοντας να πάρουν τη σύνταξή τους, αφού η διάρκεια αναμονής φθάνει και τα τρία χρόνια.

Έως και τρία χρόνια η αναμονή για την έκδοση σύνταξης

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Τα στοιχεία της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις που παρουσιάζουν Τα Νέα της Δευτέρας, δείχνουν ότι σήμερα εκκρεμούν 95.000 παλιές συντάξεις (δηλαδή οι αιτήσεις είχαν υποβληθεί πριν από τον Μάιο του 2016) και 55.000 νέες συντάξεις (οι αιτήσεις υποβλήθηκαν μετά τον νόμο Κατρούγκαλου).

 

Όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης, η κατάσταση είναι απελπιστική και σε ορισμένα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ στην Αττική υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης με εξαιρετικά μικρό αριθμό εισηγητών για την έκδοση της σύνταξης. 

 

Περίπου δέκα μήνες από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016) δεν έχει εκδοθεί ούτε μία κύρια σύνταξη λόγω της γκάφας του υπουργείου Εργασίας που προέβλεψε τον δείκτη μεταβολής μισθού για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, έναν δείκτη όμως που δεν υπήρχε από την ΕΛΣΤΑΤ. Η σχετική τροπολογία βρίσκεται υπό ψήφιση στη Βουλή.

 

Tονίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας ψήφισε διάταξη για την αποπληρωμή των 95.000 συντάξεων που εκκρεμούν 12-24 μήνες και σε εξαιρετικές περιπτώσεις έως και τρία χρόνια. Το πρόγραμμα έχει ημερομηνία οριστικής λήξης την 31η Οκτωβρίου 2017. Μέχρι τότε πρέπει να έχουν πληρωθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις. 

 

Διαφορετικά, τα κονδύλια χάνονται και πρέπει να επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Πάντως, εκτός από τις κύριες συντάξεις, σε εκκρεμότητα από 12 έως και 30 μήνες βρίσκονται περίπου 130.000 αιτήσεις για χορήγηση επικουρικής σύνταξης στο νεοσύστατο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). 

 

* Διαβάστε αναλυτικά στα Νέα

Newsroom ΔΟΛ

f t g m

Τα τελευταία νέα