Μισθολογικά Συνταξιοδοτικά

Αλλάζει από το νέο έτος ο υπολογισμός στις κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων

Created: Thursday, 22 December 2016 18:48
Hits: 2774

9

Αλλαγές στην ασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το 2017, καθώς αλλάζει η βάση υπολογισμού των εισφορών τους, κατά τη μεταπήδηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). 

Σημαντικές αλλαγές στις κρατήσεις των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το 2017

Οπως προβλέπει η εγκύκλιος που εκδόθηκε χθες, οι κρατήσεις για την κύρια σύνταξη (6,67%) θα γίνονται πλέον επί των αποδοχών που λαμβάνει ο υπάλληλος σήμερα και όχι επί των αποδοχών του Οκτωβρίου 2011. Αυτό θα έχει θετική επίδραση στις προσδοκώμενες συντάξεις. Εξαιρούνται τα ειδικά μισθολόγια. «Ωφελημένοι από τις νέες κρατήσεις είναι υπάλληλοι ΥΕ και ΔΕ καθώς οι εισφορές που θα καταβάλουν θα είναι ελαφρώς χαμηλότερες και κερδίζουν στον μηνιαίο καθαρό τους μισθό από 1€ μέχρι και 20€. Χαμένοι είναι οι υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ, ειδικά όσοι έχουν αρκετά χρόνια υπηρεσίας. Σε αυτούς η απώλεια ξεκινά από λίγα ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 20€ τον μήνα», εξηγεί ο δικηγόρος Διονύσης Ρίζος, ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης.

Ο υπολογισμός

Οπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, οι παλαιοί ασφαλισμένοι (πριν την 1/1/1993) θα πρέπει να υπολογίσουν τις εισφορές τους επί του βασικού τους μισθού το επίδομα θέσης ευθύνης και το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (για υπαλλήλους ΟΤΑ) όπως ισχύουν. Οι νέοι ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993) υπολογίζουν εισφορές επί του βασικού τους μισθού και των επιδομάτων: οικογενειακών, θέσης ευθύνης, παραμεθόριων περιοχών και ανθυγιεινής εργασίας.

Προσοχή, καθώς στις περιπτώσεις άσκησης καθηκόντων προϊσταμένου οργανικής μονάδας κατά αναπλήρωση ή ανάθεση καθηκόντων το επίδομα θέσης ευθύνης δεν περιλαμβάνεται στις συντάξιμες αποδοχές (δεν υπόκειται σε εισφορές). Εκτός συντάξιμων αποδοχών μένει και το εικονικό επίδομα των 140,80 ευρώ. Εκτός μένει και η «προσωπική διαφορά» στον μισθό, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2015. Αν οι αλλαγές δεν καταστεί δυνατό να εφαρμοστούν από 1/1/2017, οι νέες εισφορές θα υπολογιστούν αναδρομικά, όποτε κι αν εφαρμοστούν, από τον Γενάρη. 

ΕΘΝΟΣ