Copyright 2018 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Η προκοπή, η αλληλοβοήθεια, η έγνοια για τη νεότερη γενιά αποτελούν μέρος της χιώτικης παράδοσης. Από τα λίγα μέρη της Ελλάδας όπου ο συντοπίτης ταυτίζεται με το στήριγμα, είναι αυτός με τον οποίον θα συμβαδίσεις στα καλά και στα δύσκολα όπως λέει και η παροιμία για τους Χιώτες που πηγαίνουν πάντα δύο. Την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος απέδειξε ότι ο αξιακός κώδικας του νησιού δεν έχει αλλάξει. Συγκινημένος, με λόγια πραγματικά βγαλμένα από την καρδιά του και αναμνήσεις από τα νιάτα του (όταν μπάρκαρε ως υπεράριθμος ναυτόπαις), εγκαινίασε μαζί με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνη Κουνάδη, το νέο ιδιωτικό Λύκειο Ναυτικής Εκπαίδευσης «Teens».

 

Ο Θύμιος Μητρόπουλος δίπλα στον Αντώνη Κουνάδη και στον Παναγιώτη Τσάκο στην κοπή της κορδέλας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

Η στήλη βρέθηκε στην τελετή, στον αύλειο χώρο του σχολείου, συντροφιά με τους καινούργιους μαθητές που ήταν ντυμένοι στα λευκά αλλά και τα είκοσι παιδιά του «Σπιτιού της Μαρίας», του εξαιρετικού οικοτροφείου που ιδρύθηκε στη μνήμη της κόρης του στα Καρδάμυλα. Ηταν μια πραγματική γιορτή για την τοπική κοινωνία με Ελληνες και ξένους προσκεκλημένους αλλά και ένα παράδειγμα για την εφοπλιστική κοινότητα. Ο νέος θεσμός έρχεται να συμπληρώσει τη δημόσια εκπαίδευση των ναυτικών λυκείων, να ξαναδώσει στο ναυτικό επάγγελμα την αίγλη που χάθηκε αλλά και τη σύνδεση με τη χώρα που κινδυνεύει να εκλείψει. Κάποτε οι χιλιάδες Ελληνες θαλασσινοί που έστελναν εμβάσματα κράτησαν οικονομικά όρθια την πατρίδα. Τώρα υπάρχουν ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στη ναυτιλία και τα νέα παιδιά τής γυρίζουν την πλάτη.

 

Ο καπετάν Παναγιώτης ανδρώθηκε μέσα στα καράβια, ξεκίνησε από το μηδέν για να ανέλθει γρήγορα στην ιεραρχία. Ξέρει από πρώτο χέρι την αξιοσύνη του Ελληνα ως καπετάνιου, μηχανικού, πληρώματος αλλά και από θέσεις στεριανές. «Οπου και αν πάτε, σε όποιο λιμάνι και αν βρεθείτε, θα συναντήσετε ένα από τις 4.500 ελληνικά βαπόρια. Θα αισθάνεστε παντού σαν το σπίτι σας. Σηκωθείτε να σας δούμε να σας καμαρώσουμε» είπε στους μαθητές. «Η ναυτιλία μας δεν πρέπει να αφελληνιστεί. Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, εδώ στη Χίο, στον αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς στο “Σπίτι της Μαρίας” αναφέρθηκα στον κίνδυνο να σπάσει ο κρίκος ανάμεσα στην Ελλάδα και στη θάλασσα. Επρεπε να ενεργήσουμε προτού να είναι πολύ αργά», προσέθεσε.

 

Η στιγμή του αγιασμού για την πανηγυρική πρώτη του νέου ιδιωτικού ναυτικού λυκείου της Χίου, την Παρασκευή το απόγευμα.

Πράγματι, μέσα σε έναν χρόνο εκείνος, ο γιος του Νίκος (που καμάρωνε δικαίως στα εγκαίνια του σχολείου μαζί με τον εγγονό Παναγιώτη), όλοι οι συνεργάτες του από το κοινωφελές Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος», έβαλαν τα δυνατά τους και πέτυχαν. Το κτίριο ήταν έτοιμο στην ώρα του, εξοπλισμένο ζηλευτά, με ωραίες αίθουσες. Ολα αυτά χάρις στις προσπάθειες που κατέβαλε ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος και επίτιμος γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, ο Μιχάλης Μπελέγρης, διευθυντής του φορέα και η πανταχού παρούσα Βενετία Καλλιπολίτου, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια και πολλοί άλλοι. Ευχόμαστε στον νέο εκπαιδευτικό θεσμό «Καλές Θάλασσες».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Greek Bulgarian Danish Dutch English Filipino Finnish French German Italian Norwegian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish Swedish
f t g m

Τα τελευταία νέα

Βράβευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το συγχρηματοδοτούμενο έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας

1

Read more ...

ΕΣΠΑ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων για υλοποίηση/ συγχρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο 2021-2027

9

Read more ...

Κίνδυνος για 120 χιλιάδες παιδιά – Υπό κατάργηση το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για παιδικούς σταθμούς

2

Read more ...

Οργανισμοί καινοτομίας για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις (start-ups) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, 15 & 16 Νοεμβρίου 2018, Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

8

Read more ...

7ο Ετήσιο Φόρουμ Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή του Δούναβη, 18 - 19 Οκτωβρίου 2018, Σόφια, Βουλγαρία

B

Read more ...