Copyright 2018 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

Στον καθιερωμένο αγιασμό στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, στο 1ο ΕΠΑΛ Πύργου και το ΕΕΕΕΚ και ΕΕΓ Πύργου παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2017 ενώ ο Διευθυντής του Γραφείου Υφυπουργού Θ. Κοτσιφάκης ήταν παρών στον αγιασμό του 1ου και του 2ου ΕΠΑ.Λ. Γαλατσίου.

 

Ο Υφυπουργός ευχήθηκε στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και μαθήτριες καλή δύναμη επισημαίνοντας ότι το νέο σχολικό έτος ξεκινά για τα Επαγγελματικά Λύκεια, τα Εργαστηριακά Κέντρα και τα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας με αισιοδοξία, που οφείλεται στην εντατική προσπάθεια για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αναφέρθηκε στις ουσιαστικές αλλαγές στη δομή των ΕΠΑ.Λ., στη διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, χάρη στην οποία πολλοί απόφοιτοι μπήκαν σε σχολές υψηλής ζήτησης, ενώ τέλος μίλησε για την καθιέρωση του Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας.

 

Ιδιαίτερα επισήμανε την έγκαιρη πρόσληψη των 15.371 αναπληρωτών εκπαιδευτικών που συνέβαλε στην ουσιαστική στελέχωση των σχολείων ενώ τόνισε ότι για πρώτη φορά προσλήφθηκαν και 223 αναπληρωτές για την Επαγγελματική Εκπαίδευση πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

 

Κλείνοντας, ο κ. Μπαξεβανάκης τόνισε ότι τη νέα σχολική χρονιά γίνεται μια νέα αρχή για τα ΕΠΑ.Λ. με αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών, συγγραφή νέων βιβλίων κι ενίσχυση και υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

 

Χαιρετισμός Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανακη

 

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες

 

Υποδεχόμαστε τη νέα σχολική χρονιά στα Επαγγελματικά Λύκεια και τα Εργαστηριακά Κέντρα της χώρας με αισιοδοξία, που οφείλεται στην εντατική προσπάθεια για την αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί  για εμάς προτεραιότητα.

 

Την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν ουσιαστικές αλλαγές στη δομή των ΕΠΑ.Λ., διευρύνθηκε η πρόσβαση των αποφοίτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και καθιερώθηκε το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας.

 

Είμαστε περήφανοι για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, που κατάφεραν φέτος για πρώτη χρονιά να εισαχθούν σε πανεπιστημιακές σχολές υψηλής ζήτησης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τα ΕΠΑΛ αποτελούν ισότιμη εκπαιδευτική επιλογή ανάλογα με τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Γι’ αυτή την επιτυχία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και στους εκπαιδευτικούς μας, που στήριξαν έμπρακτα την προσπάθεια των μαθητών.

 

Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εφαρμογή της 1ης φάσης του προγράμματος μαθητείας, με συμμετοχή 1.200 αποφοίτων μας, ενώ προετοιμάζουμε την επόμενη φάση σε πιο μαζική κλίμακα, από τον επόμενο μήνα. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκπαίδευσης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στο χώρο εργασίας με αμοιβή και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που έχει τύχει της ευρύτατης υποστήριξης εκπαιδευτικών και μαθητών. 

 

Φέτος, για πρώτη χρονιά, καθιερώσαμε τις ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης για εγγραφή στα ΕΠΑΛ και μπορέσαμε να προσδιορίσουμε έγκαιρα τις ανάγκες για πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού. Μπορέσαμε, μ’ αυτό τον τρόπο, να πραγματοποιήσουμε προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών για τα ΕΠΑΛ πριν από την έναρξη των μαθημάτων, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν.

 

Τη νέα σχολική χρονιά ξεκινά η αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών και η συγγραφή νέων βιβλίων, ενώ έχουμε σχεδιάσει μια σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση και υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως η εναλλακτική ενισχυτική διδασκαλία, η πρόσληψη ψυχολόγων και η αναβάθμιση του εργαστηριακού εξοπλισμού.

 

Ευχόμαστε καλή σχολική χρονιά σε όλους, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και σας καλούμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια ώστε το Επαγγελματικό Λύκειο να αποτελέσει σταδιακά στη συνείδηση όλων ένα ισότιμο σχολείο, ένα λύκειο με προοπτική. 

Greek Bulgarian Danish Dutch English Filipino Finnish French German Italian Norwegian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish Swedish
f t g m

Τα τελευταία νέα

Πρόσκληση για την επιλογή 15 εμπειρογνωμόνων για το έργο "Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των πολιτικών κοινωνικής ένταξης και κοινωνικής συνοχής"

8

Read more ...

Ανάκληση/ ματαίωση ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την πρόσληψη Συμβούλου παρακολούθησης και αξιολόγησης της Μακροπεριφερειακής Στρατηγικής Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR)

7

Read more ...

Ημέρα Ευρωπαϊκής Συνεργασίας 2018 - Διαγωνισμός φωτογραφίας και έκθεση

8

Read more ...

Παράταση υποβολής για την πρόσκληση για την επιλογή ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών του Ταμείου Υποδομών

1

Read more ...

"Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μακρο-Περιφερειακών Στρατηγικών των Μεσογειακών Ακτών", 18–28 Σεπτεμβρίου 2018, ακτές Σλοβενίας

9

Read more ...