Copyright 2018 - Εκπαιδευτικό Περισκόπιο

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Στα μέσα Ιουλίου του 2017 έγινε γνωστό από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι θα συστήσει διυπουργική επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τα ΑΕΙ θα μελετήσει τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια και θα προτείνει λύσεις. Ηταν λίγες ημέρες μετά την κραυγή αγωνίας των 471 για τα προβλήματα με τους ναρκομανείς μέσα στο ΑΠΘ, τότε που ο κ. Γαβρόγλου είχε πει πως «ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα θα δώσει τη λύση και οι διδάσκοντες, και όχι οι αστυνομικές αρχές». Ως πρόεδρος της επιτροπής ανακοινώθηκε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Ακολούθησαν πάμπολλα επεισόδια βίας στα ΑΕΙ, ακόμη και η κατάληψη του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ, με αποτέλεσμα για πρώτη φορά στα χρονικά να κινδυνεύσει ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

 

Το απόγευμα της Πέμπτης περίπου 13.000 εργαζόμενοι στα ΑΕΙ της χώρας έλαβαν ευχετήρια επιστολή από τον κ. Γαβρόγλου, που τους ανακοίνωσε ότι «όσον αφορά τα φαινόμενα παραβατικότητας που εμφανίζονται ιδιαίτερα σε κάποια Ιδρύματα, το ΥΠΠΕΘ προχωράει στη στελέχωση επιτροπής υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή Νομικής του ΑΠΘ κ. Νίκου Παρασκευόπουλου, που θα μελετήσει όλες τις πλευρές αυτού του δύσκολου και σύνθετου ζητήματος». Εξι μήνες μετά την αρχική εξαγγελία και η επιτροπή δεν έχει καν στελεχωθεί, καταδεικνύοντας ότι ο κ. Γαβρόγλου χρησιμοποιεί τη σύσταση επιτροπών ως το μέσο για να... πετάξει την μπάλα στην εξέδρα.

 

Ο κ. Γαβρόγλου λέει επίσης ότι πρόσφατη ρύθμιση θα προσφέρει «σημαντική συμβολή στα ζητήματα φύλαξης των ΑΕΙ», καθώς «επιτρέπει στα Ιδρύματα να προσλαμβάνουν, με ατομικές συμβάσεις και χωρίς τους μέχρι πρόσφατα δυσλειτουργικούς περιορισμούς, εξειδικευμένους εργαζόμενους που τώρα απασχολούνται σε εργολαβικές εταιρείες». Η αναφορά Γαβρόγλου προκάλεσε σκωπτικά σχόλια πρυτάνεων, καθώς είναι σαν να λέει ο υπουργός ότι μπορούν τα ΑΕΙ να προσλάβουν φύλακες για να αντιμετωπίσουν τη βία. Μα ήδη υπάρχουν σχετικές συμβάσεις με εταιρείες φύλαξης. Οι μεμονωμένοι «bodyguards» θα δώσουν λύση;

 

Με την ίδια επιστολή, 2.154 λέξεων, ο κ. Γαβρόγλου παρουσιάζει το έως τώρα έργο του και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Τέλος, ο κ. Γαβρόγλου ξεκινά την επιστολή του προς τους 13.000 παραλήπτες στα ΑΕΙ με τη φράση «Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι» και την κλείνει υπογράφοντας «Κώστας Γαβρόγλου - Υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Greek Bulgarian Danish Dutch English Filipino Finnish French German Italian Norwegian Portuguese Romanian Russian Serbian Spanish Swedish
f t g m

Τα τελευταία νέα

Road trip στην Ευρώπη για νέους από 18-30 ετών

9

Read more ...

Πρόγραμμα «Επιχειρούμε έξω»: Ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων στις 18/1/2018

Β

Read more ...

ΕΣΠΑ: 9η τροποποίηση της Πρόσκλησης για τη Δράση «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές» - Αύξηση προϋπολογισμού

1

Read more ...

ΕΣΠΑ: Προσωρινός κατάλογος Δυνητικών Δικαιούχων και κατάλογος με τη βαθμολογική κατάταξη αιτήσεων στην Παρέμβαση IΙ του Α΄ κύκλου της Δράσης «Ερευνώ–Δημιουργώ–Καινοτομώ»

5

Read more ...

ΕΣΠΑ: Νέα Δράση «Επιχειρούμε Έξω»

7

Read more ...